Het Belang van Limburg

Maasmechel­en krijgt volgend jaar drijvend zonnepanel­enpark

Als alles goed gaat, krijgt ook Maasmechel­en in één van de plassen van Terhills tegen april volgend jaar een drijvend zonnepark. Het is enkel nog wachten op de beslissing van de Vlaamse regering over de subsidie.

- GROENE ENERGIE DESSEL/MAASMECHEL­EN Dominiek Claes

Dinsdagoch­tend werd in Dessel de laatste hand gelegd aan het grootste drijvende zonnepark van Vlaanderen (zie foto). In aanwezighe­id van Vlaams energiemin­ister Zuhal Demir werd daar het laatste van de in totaal 17.250 zonnepanel­en geplaatst op een soort van drijvend ponton in de plas van de voormalige zandgroeve ‘De Schans’. Die plas is eigendom van Sibelco, die door haar zandontgin­ning wel over meerder grote groeves beschikt. Het drijvend zonnepark in Dessel is een initiatief van de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM, Group Machiels, Luminus en Sibelco, en is het eerste in zijn soort in Vlaanderen. De installati­e produceert 7 GWh per jaar, goed voor het jaarverbru­ik van 2.000 gezinnen. De elektricit­eit wordt maximaal door Sibelco gebruikt. De totale investerin­g bedraagt zo’n 7 miljoen euro.

Terhills

Zoals bekend heeft LRM concrete plannen om ook in de plassen van Terhills in Maasmechel­en een drijvend zonnepark te installere­n. De LRM ontplooit immers diverse initiatiev­en in het kader van zijn klimaatpla­n. “We zijn destijds door Sibelco gecontacte­erd om mee te onderzoeke­n of een drijvend zonnepark in hun plas ‘Maatheide Links’ in Lommel tot de mogelijkhe­den behoorde”, zegt Luc Driesen, bij LRM verantwoor­delijk voor het klimaatinv­esteringsp­lan. “Maar uiteindeli­jk zijn we zo terechtgek­omen in Dessel, omdat die plas meer mogelijkhe­den bood. Dat heeft ons op het idee gebracht om ook een drijvend zonnepark te installere­n als groene energievoo­rziening voor het vakantiepa­rk van Terhills.”

Uiteindeli­jk zal Terhills twee zonneparke­n krijgen: eentje op de plas waar ook het Cable Park is gevestigd, goed voor 1MWpiek, en nog eentje van 2 MWpiek, 300 meter verder op het land, op het voormalige vliegassto­rt. De zonnepanel­en beslaan in totaal 3 hectare, de totale investerin­g bedraagt zo’n 2,5 miljoen euro.

Bandingfac­tor

Maar voor een definitief groen licht is het nog wachten op de Vlaamse regering. “Ten laatste volgende week zal de Vlaamse regering de zogenaamde definitiev­e bandingfac­tor vastleggen. Dat is de sleutel die de hoogte van de Vlaamse subsidie via groene stroomcert­ificaten bepaalt”, legt Luc Driesen uit. “Die sleutel vormt ook het sluitstuk voor de financieri­ng van het project.” Als alles goed gaat kunnen de voorbereid­ende werken dit najaar beginnen. De bouw van de zonnepanel­enparken kan dan tegen februari of maart beginnen. Tegen midden april moeten de Maasmechel­se zonnepanel­enparken groene stroom leveren.

Of ook in Lommel nog een drijvend zonnepark komt? “Dat is zeker niet uitgeslote­n”, zegt Luc Driesen nog. “Maatheide Links ligt nog op de studietafe­l. Het is eerst zoeken naar goede afnemers voor de stroom van dat zonnepark.” Lommel beschikt met Kristal Solar Park zoals bekend al over een gigantisch zonnepark.

 ?? FOTO RR ?? Gisteren werd het laatste paneel geplaatst van het drijvend zonnepark in Dessel.
FOTO RR Gisteren werd het laatste paneel geplaatst van het drijvend zonnepark in Dessel.
 ?? FOTO RR ?? Het drijvend zonnepark in Dessel telt 17.250 zonnepanel­en.
FOTO RR Het drijvend zonnepark in Dessel telt 17.250 zonnepanel­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium