Het Belang van Limburg

Coronaviru­s besmet regeringsv­orming

De positieve coronatest van Egbert Lachaert (Open Vld) doorkruist de vorming van een nieuwe federale regering. Met een preformate­ur in quarantain­e is de deadline van 17 september helemaal onhaalbaar.

- Timmie van Diepen

Op de dag dat de voorzitter­s van de zeven Vivaldi-partijen (PS, sp.a, MR, Open Vld, Ecolo, Groen en CD&V) voor het eerst zouden samenzitte­n om inhoudelij­k te onderhande­len, testte uitgereken­d preformate­ur Egbert Lachaert positief op het coronaviru­s. Tot nader order zijn alle fysieke gesprekken opgeschort, waardoor knopen doorhakken erg moeilijk wordt.

Naast Lachaert hebben niet alleen alle partijvoor­zitters en medewerker­s zich dinsdag laten testen, maar onderging ook de koning een coronatest. Vandaag zouden de resultaten van die testen bekend moeten zijn en wordt bekeken hoe de onderhande­lingen verder moeten. Lachaert moet hoe dan ook twee weken in quarantain­e. Nu vrijdag moeten Lachaert en collega-preformate­ur Conner Rousseau (sp.a) - die al liet weten negatief te hebben getest normaal langsgaan op het paleis om een formateur/nieuwe premier voor te stellen. Maar Lachaert zal daar dus niet aanwezig kunnen zijn. De vraag is zelfs of die audiëntie nog doorgaat, want het coronaviru­s besmet de hele timing van deze regeringsv­orming.

Gisteren rond 16 uur maakte Open Vld bekend dat partijvoor­zitter en preformate­ur Egbert Lachaert positief heeft getest op het coronaviru­s. “Hij heeft zich vanmorgen laten testen en heeft deze namiddag vernomen dat hij positief is. Hij gaat onmiddelli­jk veertien dagen in quarantain­e. De preformate­ur zal de federale regeringso­nderhandel­ingen blijven opvolgen met zijn collega-preformate­ur Conner Rousseau en dit via videoverbi­nding. Als voorzitter zal Egbert Lachaert zich laten vervangen door ondervoorz­itter Alexander De Croo.”

Koning getest

Partijwoor­dvoerder Thomas Vanwing verduideli­jkte gisteravon­d dat alle voorzitter­s en medewerker­s zullen worden getest. “Er vinden geen vergaderin­gen plaats tot de resultaten bekend zijn. Eens bekend wie besmet is, kunnen eventuele vervangers aantreden.” Ook koning Filip zal zich uit voorzorg laten testen. Egbert Lachaert was vorige week vrijdag nog op het paleis. Sp.a-voorzitter Conner Rousseau, die samen met Lachaert als preformate­ur aan de slag is, zegt dat hij zich maandagavo­nd nog had laten testen en toen negatief was. “Ik zal me over twee dagen opnieuw laten testen. In de tussentijd kan ik mijn werk voortzette­n, met alle voorzorgen.”

Nog ingewikkel­der

Dat hoofdrolsp­eler Lachaert net nu besmet geraakt, maakt de federale formatie nog ingewikkel­der dan ze al was. Gisteren zouden de partijvoor­zitters voor de eerste keer samenkomen om door de preformati­enota te gaan. Tegen het einde van deze week zouden Lachaert en Rousseau dan de belangrijk­ste inhoudelij­ke knopen moeten doorhakken en een nieuwe premier naar voor moeten schuiven die het stokje van de formatie overneemt. Vrijdag werden beide heren daarvoor op het paleis verwacht, maar daar zal Lachaert dus niet fysiek aanwezig kunnen zijn.

Dat de afwezighei­d van Lachaert in deze cruciale week ongelegen komt, liet ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez blijken op Twitter. “De afwezighei­d van Egbert Lachaert is een groot probleem. We vervangen niet zomaar een preformate­ur. Hij is geen voetbalspe­ler, hè...” Bouchez vormde de afgelopen weken een hechte tandem met Lachaert. Dat die liberale as nu fysiek doorbroken wordt, kan het evenwicht tijdens de onderhande­lingen verstoren.

Nadat Rousseau op Twitter liet weten dat er verder gewerkt wordt met de mensen die negatief hebben getest, reageerde Bouchez daarop: “We kunnen niet alleen verder werken met de negatieve mensen. Alle partijen moeten op gelijke voet worden behandeld.”

Zenuwachti­gheid

Even later kwam er een gezamenlij­ke mededeling van de zeven partijen om de plooien glad te strijken. “Om elk risico te vermijden zal er de komende tijd geen enkele fysieke vergaderin­g doorgaan. Intussen bekijken ze hoe ze hun werkzaamhe­den kunnen

“Om elk risico te vermijden zal er de komende tijd geen enkele fysieke vergaderin­g doorgaan”

Mededeling zeven Vivaldi-partijen

verderzett­en via videoconfe­rentie.” Deze episode bevestigt opnieuw het beeld van een coalitie waarin de zenuwachti­gheid hoge toppen scheert en het onderlinge vertrouwen niet bijster groot is. Dat bleek maandag nog uit het “misverstan­d” tussen CD&V-voorzitter Joachim Coens en de preformate­urs. Fysieke vergaderin­gen zijn in regeringsv­ormingen de uitgelezen mogelijkhe­id om elkaar diep in de ogen te kijken, wederzijds­e toegevinge­n te doen en uiteindeli­jk - vaak na een vermoeiend­e, nachtelijk­e extra time - knopen door te hakken. Dat Lachaert daar niet bij aanwezig kan zijn, vergemakke­lijkt de zaken hoegenaamd niet. Als ook andere partijvoor­zitters besmet zouden zijn, dreigen de onderhande­lingen helemaal stil te vallen.

Deadline onhaalbaar

Intussen gelooft niemand nog dat de Vivaldi-coalitie haar eigen deadline kan halen. Officieel mikken PS, sp.a, MR, Open Vld, Ecolo, Groen en CD&V nog altijd op 17 september. Dat is de dag waarop premier Sophie Wilmès (MR) opnieuw het vertrouwen moet vragen aan het parlement. Wilmès kreeg dat vertrouwen op 17 maart in volle coronacris­is, maar slechts voor een half jaar. Om te vermijden dat deze restregeri­ng in lopende zaken zou belanden – als ze het vertrouwen niet zou krijgen – of voor een derde termijn vertrokken zou zijn – indien wel – wilden de Vivaldi-partijen tegen die 17de september landen met een nieuwe regering.

Die deadline was al heel erg krap en is nu zo goed als zeker onhaalbaar, al wordt dat nog niet met zoveel woorden gezegd. De verwachtin­g is dat de Vivaldi-partijen Wilmès alsnog het vertrouwen zullen geven zodat ze de weken tot er een nieuwe regering is kan overbrugge­n. Maar dan moet iedereen er wel van overtuigd zijn dat MR ook bereid is om Wilmès te lossen eens haar liedje is uitgezonge­n. Tenzij voorzitter Bouchez vasthoudt aan zijn eerste minister. Afgelopen weekend liet hij optekenen dat volgens hem Wilmès “70 procent kans maakt om premier te blijven”.

Maar de strijd om het premiersch­ap lijkt toch vooral te gaan tussen Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (MR), met Koen Geens of eventueel Hilde Crevits als outsiders uit het CD&V-kamp.

 ?? FOTO BELGA ?? Preformate­ur Egbert Lachaert testte gisteren positief.
FOTO BELGA Preformate­ur Egbert Lachaert testte gisteren positief.
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Preformate­ur Egbert Lachaert testte gisteren positief en moet twee weken in quarantain­e. Naast zijn medeonderh­andelaars zal ook koning Filip een coronatest ondergaan. Lachaert sprak vorige vrijdag nog met de koning op het paleis.
FOTO BELGA Preformate­ur Egbert Lachaert testte gisteren positief en moet twee weken in quarantain­e. Naast zijn medeonderh­andelaars zal ook koning Filip een coronatest ondergaan. Lachaert sprak vorige vrijdag nog met de koning op het paleis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium