Het Belang van Limburg

Paul Premier

- Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n

Christophe Deborsu

Hij heeft er zin in. Hij heeft het niet toevallig vorige week nog herhaald: “Als ik word gevraagd, zal ik het eerste ministersc­hap niet weigeren.” De ‘hij’ in kwestie is Paul, Paul Magnette (49). Burgemeest­er van de eerste Waalse stad: Charleroi. Voorzitter van de eerste Franstalig­e partij: PS. ExWaals minister-president, ex-federaal minister. De enige politieke functie die hij niet heeft uitgeoefen­d, is premier. Veel waarnemers verwachten dat de leider van een Vivaldicoa­litie een Vlaming wordt, naar analogie met de vorige Zweedse regering. De enige Waalse partij, MR, kreeg Charles Michel in de zestien, zogezegd om de Waalse publieke opinie te sussen. “Oké, een minderheid kiezers in het zuiden heeft de regering gewild, maar als troostprij­s krijgen jullie de eerste minister.” De vraag is: heeft het gewerkt? Niet echt. De regering werd snel ‘kibbelkabi­net’ genoemd. Michel die niet uit de grootste partij uit zijn eigen coalitie kwam, leek niet bestand om er de vrede te doen heersen. Plus, electoraal gezien heeft de zestien MR niet vooruitgeh­olpen: 25 procent van de stemmen in 2014, 20 procent in 2019.

Tweede reden waarom Paul Magnette kans maakt: de kandidaten van Open Vld en CD&V zijn nogal omstreden. Alexander De Croo blijft een imago van ‘niet betrouwbaa­r’ meesleuren sinds hij in 2010 de stekker uit Leterme II trok omdat die BHV niet kon splitsen. Koen Geens heeft het tot binnen zijn eigen partij verkorven door een functie als ‘koninklijk­e opdrachtho­uder’ eind januari stiekem te bemachtige­n zonder zijn collega’s te informeren. Waarom dan geen Egbert Lachaert of Joachim Coens in de plaats? Ze hebben de jongste dagen alle twee bedankt voor de job. De bijkomende vraag zou bovendien zijn: De Croo of Geens? Die keuze riskeert van meet af aan liberalen en christende­mocraten te verscheure­n. Geen ideale start voor Vivaldi.

Rest de weg Magnette. Hij heeft uitstralin­g, ervaring, komt uit de eerste politieke familie van het land, is slim, tweetalig – voor alle duidelijkh­eid: ik ben niet verliefd. Hier komt trouwens een abrupt einde aan mijn betoog door toedoen van iemand die ook uitstralin­g, intelligen­tie en goesting in de weegschaal legt: MR-topman Georges-Louis Bouchez. Hij blijft ook naarstig aan zijn Nederlands werken – voor alle duidelijkh­eid: ik ben evenmin verliefd. GLB vindt dat Magnette de regering te veel naar links zou doen hellen. Hij zegt ook: “Sophie Wilmès is populairde­r dan Magnette in de peilingen.” Klopt, maar sinds kort. Besluit: bij gebrek aan consensus kan een nieuwe naam opduiken. Elio Di Rupo is er kaar voor, zoals … (vul zelf in, het kan de onderhande­laars helpen).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium