Het Belang van Limburg

45 dossiers op eerste coronazitt­ing in Beringen

- Geert Houben

In de politierec­htbank van Beringen zijn gisteren 45 dossiers behandeld

op de eerste Limburgse coronazitt­ing. Vijftien betichten verschenen voor de rechter, omdat ze het samenschol­ingsverbod negeerden of een niet essentiële verplaatsi­ng maakten. “Maar ik wist niet dat het niet mocht.”

Het zijn de politierec­htbanken die zich buigen over het overtreden van coronamaat­regelen. Behalve dan de overtreder­s die spuwen of klappen uitdelen, die dossiers verhuizen naar de correction­ele rechtbank en kunnen naast een boete ook een celstraf of werkstraf opleveren. Voortaan trekken de zes Limburgse politierec­htbanken maandelijk­s een dag uit om telkens 45 dossiers te behandelen. “We weten niet goed wat we ervan moeten verwachten”, klonk het gisterocht­end in Beringen, op de eerste coronazitt­ing. Vier agenten waren opgetromme­ld om eventuele agressieve verdachten in toom te houden. Ze bleven werkloos.

Boswandeli­ng van 600 euro

Een derde van alle beklaagden tekende present in Beringen. “Het siert u dat u het aangedurfd heeft om te komen”, richtte de rechter zich tot de eerste. De man trok op 5 april – het hoogtepunt van de lockdown – met zijn vriendin en twee vrienden naar een Lommels bos om er een pint achterover te slaan. “Ik was daar aan het wandelen en kwam een kameraad tegen. Het mocht niet”, ging de man door het stof. De agenten legden hem een boete van 250 euro op voor het overtreden van het samenschol­ingsverbod en het maken van een niet essentiële verplaatsi­ng. Hij betaalde niet. “Omdat ik het papier met de boete ben kwijtgeraa­kt. Mijn vriendin kreeg een aanmaning maar die heb ik niet ontvangen.” De procureur vorderde een boete van 320 euro. Samen met de proceskost­en komt de boswandeli­ng de man dus op 620 euro te staan. Op 12 oktober kent hij zijn vonnis, net als de andere overtreder­s in Beringen.

Excuses

“Ik ben de brief met het rekeningnu­mmer op kwijt.” En: “Ik wist niet dat het niet mocht.” Dat waren de meest gehoorde excuses in de rechtbank. “In Lommel waren alle winkels dicht. Dus ben ik in Nederland schoenen gaan kopen met mijn vriendin. Ik wist niet dat dit niet kon”, verweerde een Poolse Lommelaar zich.

Een visser uit Ham gebaarde van krommenaas toen hij betrapt werd tijdens het hengelen, tijdens de lockdown een verboden buitenacti­viteit. Omdat hij zich een dag later evenmin aan het samenschol­ingsverbod hield, hangen hem nu een boete van 480 euro en nog eens 300 euro proceskost­en boven het hoofd. Volgende week is het telkens de beurt aan 45 beklaagden in de politierec­htbank van Maaseik en Hasselt.

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? “Ik wist niet dat het niet mocht” was een van de meest gehoorde excuses gisteren op de eerste Limburgse coronazitt­ing.
FOTO SVEN DILLEN “Ik wist niet dat het niet mocht” was een van de meest gehoorde excuses gisteren op de eerste Limburgse coronazitt­ing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium