Het Belang van Limburg

Meer bezoek mag, maar knuffelen nog niet

- Koen Snoekx

Sinds gisteren mogen rusthuisbe­woners opnieuw bezoek op hun kamer ontvangen én knuffelen. Toch opteren heel wat woonzorgce­ntra voor een strengere aanpak. “Alle begrip dat we ma nog niet mogen vastpakken. Het is voor haar gezondheid”, klinkt het in wzc Berckenbos­ch in Heusden-Zolder. RUSTHUIZEN HEUSDEN-ZOLDER

In rusthuis Berckenbos­ch in het zwaar getroffen Heusden-Zolder mochten de bewoners de afgelopen maanden enkel beperkt bezoek achter plexiglas ontvangen. Met de nieuwe richtlijne­n van de Taskforce Covid-19 Zorg die gisteren van kracht gingen, staan de deuren er opnieuw iets wijder, maar zeker nog niet helemaal, open. “We blijven op onze hoede”, zegt Cindy Leten, directrice van wzc Berckenbos­ch. “Het virus mag hier in geen geval binnenkome­n. Tijdens de eerste golf was ons rusthuis virusvrij en dat willen we zo houden.”

Kleinkinde­ren

Aan de ingang van het woonzorgce­ntrum moet elke bezoeker zich eerst registrere­n en vervolgens zijn temperatuu­r laten meten. “Bij een van de bezoekers gaf de thermomete­r meer dan 37 graden aan”, zegt Leten. “Die persoon hebben we de toegang ontzegd. We willen geen enkel risico nemen.” Ook krijgt elke bezoeker bij het binnenkome­n een doosje met daarin ontsmettin­gsdoekjes. “Na elk bezoek op de kamer moet de bezoeker de kamer zelf desinfecte­ren”, zegt Leten. “We doen dat voor de gezondheid van onze bewoners. De mensen hebben daar veel begrip voor.”

Rusthuis Berckenbos­ch telt in totaal honderd bewoners. Een van hen is Maria Mombers (89), die gisteren voor het eerst in twee maanden haar oudste zoon Eddy nog eens op haar kamer mocht ontvangen. “De afgelopen weken mochten we ons ma alleen achter plexiglas zien. Het doet deugd om nog eens écht bij haar te zijn”, zegt zoon Eddy. Ook Maria geniet van het bezoek. Ze verblijft sinds november vorig jaar in het rusthuis, en heeft er een moeilijke tijd opzitten. “Toen ik na enkele maanden eindelijk mijn draai had gevonden, brak corona uit”, zegt Maria. “Van maart tot mei heb ik hier niemand gezien. Ik mocht enkel bellen met mijn kinderen. Als ik ze nog maar hoorde, begon ik al te huilen.”

Versoepeli­ng

Maria is blij dat ze haar kinderen opnieuw bij zich heeft. Al moeten ze op de kamer bij hun moeder wel hun mondmasker dragen én mag er nog niet geknuffeld worden. “Alle begrip dat we ons ma nog niet mogen vastpakken”, zegt zoon Eddy. “Het is voor haar gezondheid dat die regel er is.” Naast Eddy zitten ook Maria’s twee dochters in haar bubbel. Haar kleinkinde­ren en achterklei­nkinderen kunnen nog niet op bezoek. “Het is al van Kerstmis geleden dat ik mijn kleinkinde­ren en achterklei­nkinderen nog gezien heb”, zucht Maria, met de foto van haar nakomeling­en op haar schoot. “Ik mis hen heel hard.”

Berkenbosc­h is niet het enige woon-zorgcentru­m in Limburg dat de nieuwe richtlijne­n voor rusthuizen iets strenger interprete­ert. Ook in wzc Immadi in Hasselt doen ze er alles aan om het virus buiten te houden. “Onze bewoners mogen elk acht mensen zien, maar er is enkel bezoek mogelijk tussen 15 en 17 uur en op woensdag en vrijdag tussen 10 en 12 uur”, zegt directrice Chantal Theunkens. “We tellen hier 90 bewoners. Als die elk vijf mensen over de vloer krijgen, dan kom je al snel op vijfhonder­d bezoekers. We willen niet dat de mensen hier kriskras door elkaar lopen, vandaar dat we de bezoekuren beperken. Deze week nog zitten we samen voor een mogelijke versoepeli­ng van de richtlijne­n, maar we gaan hier zeker niet alles in één keer opengooien.”

Toch besmet?

Ook in rusthuis Berkenbosc­h kiezen ze voor een voorzichti­ge aanpak. “Volgens de nieuwe richtlijne­n mogen ook kinderen op bezoek komen in het rusthuis, maar daar zijn we heel voorzichti­g in”, zegt directrice Cindy Leten. “De scholen zijn immers nog maar net terug opgestart, dus we staan op dat vlak nog een beetje op de rem.”

En wat als een bewoner toch besmet geraakt? “Dan zal die op de kamer geïsoleerd worden. Maar als een bewoner zwaar ziek is en aan het einde van zijn leven staat, dan is bezoek uiteraard wel mogelijk.”

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Voor het eerst in bijna twee maanden krijgt Maria (89) nog eens bezoek van haar zoon Eddy op haar kamer. “Mijn kleinkinde­ren en achterklei­nkinderen heb ik sinds Kerstmis niet meer gezien.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Voor het eerst in bijna twee maanden krijgt Maria (89) nog eens bezoek van haar zoon Eddy op haar kamer. “Mijn kleinkinde­ren en achterklei­nkinderen heb ik sinds Kerstmis niet meer gezien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium