Het Belang van Limburg

Eén fietst de concurrent­ie voorbij

Liefst 1,2 miljoen kijkers stemden zondagavon­d af op ‘Château Planckaert’. Daarmee is de trend bevestigd, een week ver in het nieuwe tv-seizoen: Eén is de winnaar. Met dank ook aan ‘Vive le vélo’, dat uitzonderl­ijk in september te zien is, en een recordje

- Benjamin Praet

Ook bij de start van het najaar zijn zekerheden er om bevestigd te worden. Dat Eén almachtig is op zondagavon­d, bijvoorbee­ld. De eerste aflevering van Château Planckaert maakte duidelijk dat de familie in haar elf jaar afwezighei­d op tv werd gemist. Eddy en zijn gezin haalde 1,2 miljoen kijkers. De fictiereek­s Undercover, met onder anderen Tom Waes, moest daarna amper onderdoen, met net geen 1,1 miljoen kijkers. Vier bood op dat moment weinig weerwerk, met heruitzend­ingen van De rechtbank en Niveau 4 Gent, maar VTM had de Code van Coppens overgeheve­ld van woensdagav­ond. Die laatste was goed voor 527.000 kijkers, al deden de aflevering­en tijdens de week het vorig jaar nagenoeg allemaal beter.

Kleine zenders zoeken kijkers

De kleine zenders moeten zich nog wat zetten. Jonge wolven, een van de uithangbor­den van het pas gelanceerd­e VTM 2 (voorheen Q2), moest vorige week maandag genoegen nemen met amper 79.000 kijkers. Dat is best weinig voor een productie van eigen bodem waar op voorhand toch een en ander om te doen was. Zelfs het aangekocht­e Nederlands­e Steenrijk, straatarm deed daarna beter, met 88.000 kijkers. Lady truckers sprokkelde een dag later 144.000 kijkers, Vanity plates moest op donderdag dan weer genoegen nemen met 86.000 kijkers.

Ook Love island doet het minder. Vorig jaar haalden de aflevering­en op Vier de dag zelf doorgaans net geen 200.000 kijkers, na de verhuizing naar Vijf hangt dat doorgaans ergens tussen 50.000 en 100.000 in. Met nog een verdubbeli­ng dankzij de heruitzend­ing later op de avond op Vier, weliswaar, en een breed bereik online.

Recordje voor ‘Het journaal’

Ook tijdens de week blijft Eén het goudhaantj­e. Dat heeft de zender mee te danken aan het naar september uitgesteld­e Vive le vélo, dat woensdag zelfs piekte tot 811.473 kijkers. Maar ook daarnaast zijn er uitschiete­rs: Dwars door België (977.502 kijkers), Durf te vragen (810.295 kijkers) en De cel vermiste personen (892.575 kijkers). Eén heeft ook nog steeds geen reden om te morrelen aan dat ijzersterk­e recept vooraan de avond. Blokken, Dagelijkse kost en Iedereen beroemd braken net niet hun record, Het journaal kende afgelopen week met 944.270 kijkers de beste seizoensta­rt aller tijden. Gemeten op kijkers die ouder zijn dan vier jaar, haalt Eén zo een marktaande­el van meer dan 40 procent. Zelfs in bij de commerciee­l interessan­te doelgroep van 18- tot 54-jarigen staat de zender op – wel ja – één.

Axel Daeseleire staat z’n mannetje

VTM heeft met Sara, VTM nieuws en Familie eveneens een sterk treintje om de avond op gang te trekken. Die laatste twee klommen meermaals een eind boven de 600.000 kijkers. De start van Axel gaat binnen lokte op maandagavo­nd 387.890 kijkers, maar dat is uiterst acceptabel als je weet hoe moordend de concurrent­ie is op die druk bekeken dag. Een week later was de aflevering dan ook al geklommen tot 665.000 kijkers. Op woensdag haakte na Een echte job (486.032 kijkers) bijna de helft af voor Veel tamtam. De doorstart van The voice kids moest vrijdag genoegen nemen met 581.675 kijkers. Opvallend, omdat de toen laatste aflevering eind maart afklopte op 932.938 kijkers.

Gert en James vlot uit de startblokk­en

Op Vier is klasbak De rechtbank niet klein te krijgen. De eerste aflevering op maandag was goed voor bijna een half miljoen kijkers. Ook die andere docu, Niveau 4 Gent, houdt stand: 361.148 kijkers. Gert late night nam een puike start met 392.000 kijkers, tegenover 343.000 voor de eerste aflevering van het najaar van 2019. Door het uitstel van het gesmaakte Dancing with the stars is de zender voorlopig wat afwezig in het weekend, wat zich ook laten voelen in de algemene cijfers. Met onder meer Over de oceaan, Ja, chef! en Justice for all zit er wel nog een offensief aan te komen.

 ??  ?? De kijkcijfer­s gaan over de periode van maandag 31/08 tot en met zondag 06/09. Tenzij anders vermeld gaat het over live kijken, plus uitgesteld de dag zelf.
De kijkcijfer­s gaan over de periode van maandag 31/08 tot en met zondag 06/09. Tenzij anders vermeld gaat het over live kijken, plus uitgesteld de dag zelf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium