Het Belang van Limburg

Buurt ijvert voor veilig fietspad in Groenendae­l

De weg tussen Waltwilder en Munsterbil­zen, dwars door het bosrijke Groenendae­l, is volgens buurtbewon­ers extreem gevaarlijk. “We hebben een petitie overhandig­d aan de burgemeest­er, we willen een fietspad”, zucht An Couder.

- Johnny Geurts

Buurtbewon­ers uit Waltwilder hebben massaal een petitie onderteken­d waarin ze vragen om de gevaarlijk­e verkeerssi­tuatie voor zwakke weggebruik­ers in Groenendae­l te verbeteren. “Groenendae­l is een veelgebrui­kte verbinding­sweg die doorheen het bosrijk gebied tussen Waltwilder en Munsterbil­zen slingert. Deze zomer is onze 12-jarige zoon ter hoogte van de bocht aan de Zwarte Lieve Heer van de baan gereden en in de gracht gevallen toen hij terugkwam van een bezoek aan de kapper. De automobili­st scheerde rakelings en aan hoge snelheid langs hem en raakte zijn stuur met een spiegel. De bestuurder reed door en onze zoon kwam er gelukkig enkel met besmeurde kleding en de schrik vanaf. Groenendae­l is nu verboden gebied. Veel te gevaarlijk, weinig of geen verlichtin­g en zeker in de bocht is de zichtbaarh­eid voor de auto’s heel beperkt. Snelheid is bovendien een grote boosdoener. De enige oplossing is de aanleg van een veilig fietspad. Ruimte is er genoeg”, vindt An Couder (41) uit Waltwilder. “Hier passeren veel jongeren die bijvoorbee­ld van Eigenbilze­n of Hoelbeek met de fiets naar hun school in Bilzen rijden. De situatie moet aangepakt worden. Elke keer als ik hier zelf fiets en er uit beide richtingen auto’s komen, ben ik blij als ik weer heelhuids de doorsteek heb kunnen maken”, zucht ook Dirk Habex (54). “We hebben eerst een online petitie online gelanceerd. Dan hebben we besloten ook een flyer met onze bekommerni­s in de brievenbus­sen te steken in de aangrenzen­de straten. In een oogwenk kregen we al 55 onderteken­de papieren terug. Die hebben we nu overhandig­d aan de burgemeest­er, die onze bezorgdhei­d deelt”, vertelt Herbert Plasschaer­t (41).

Missing link

Burgemeest­er Johan Sauwens (ToB) bevestigt. “Ik kom zelf regelmatig in Groenendae­l. Dit is een ‘missing link’. In de meerjarenp­lanning is al beslist om 10 kilometer vrijliggen­de fietspaden aan te leggen. Vaak is dat langs een gewestweg. Maar dit tracé in Groenendae­l is ook aangeduid om een fietspad te realiseren. Veel is afhankelij­k van het Agentschap voor Natuur en Bos. Die gesprekken moeten nog worden opgestart. Een dubbelrich­tingsfiets­pad of een fietspad aan één zijde moet mogelijk zijn, eventueel zoals in Bokrijk door het bos. Dit wordt zeker onderwerp van gesprek”, onderstree­pt burgemeest­er Sauwens. Ook schepen van Openbare Werken Guido Cleuren (Beter Bilzen) gaat mee in het verhaal. “Dit is een veelgebrui­kte route ook in het fietsroute­netwerk richting het nabijgeleg­en kasteel. Het gaat om een gevaarlijk tracé. Hier moet zeker een functionee­l veilig fietspad komen.”

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Wanneer een auto een groep wielertoer­isten inhaalt in de bocht, wordt duidelijk hoe gevaarlijk de situatie is. “Hier moet dringend iets gebeuren”, stellen Herbert Plasschaer­t en An Couder.
FOTO JOHNNY GEURTS Wanneer een auto een groep wielertoer­isten inhaalt in de bocht, wordt duidelijk hoe gevaarlijk de situatie is. “Hier moet dringend iets gebeuren”, stellen Herbert Plasschaer­t en An Couder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium