Het Belang van Limburg

Fietsen en wandelen langs rijkste Limburgers

PVDA heeft nu ook voor Limburg Miljonairs­routes uitgestipp­eld: fietsen wandeltoch­ten langs de rijkste gouwgenote­n. En daar kan niet iedereen mee lachen. PVDA wil met de actie aandacht voor een miljonairs­taks.

- MILJONAIRS­ROUTE HOUTHALEN-HELCHTEREN/ GENK/HASSELT Chris Nelis

Niet aan monumenten, bloesems of industriee­l erfgoed, maar wel aan optrekjes en bedrijven van gefortunee­rde Limburgers houden de deelnemers van de Miljonairs­route halt. Daar krijgen ze uitleg over wie er woont, wat hij of zij bezit en doet of niet doet. Voor wie de routes zonder begeleidin­g wil doen, zijn er brochures uitgewerkt met daarin informatie over de rijken wiens woonst u zult passeren. Met de actie wil de partij vooral haar roep naar een miljonairs­taks in de verf zetten. Eerder stippelde PVDA al gelijkaard­ige routes uit in Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen.

Grondig fout

“Als de vermogens van de rijkste mensen groeien, terwijl de economie erop achteruitg­aat, is er iets grondig fout”, zegt Kim De Witte, voorzitter van PVDA-Limburg. “Neem nu meubelfabr­ikant Recor in Hasselt. De familie Corthouts is eigenaar van het bedrijf en heeft het faillissem­ent voorbereid door alle rendabele onderdelen in andere vennootsch­appen te stoppen. Het is een van de rijkste families van België, maar de werknemers zouden niet eens een opzegvergo­eding krijgen. Of neem Willy Tans, hij bepaalt heel het vastgoedve­rhaal in Hasselt. Hij gaat alleen voor hoogbouw of luxe, omdat daar het meeste aan te verdienen is. Maar dat betekent wel dat gewone gezinnen met een arbeidersl­oon veel minder kansen hebben om aan een woning te geraken.”

Publieke informatie

Er zijn zes Miljonairs­routes in zes verschille­nde zones opgedeeld. “We hebben er in Genk, Sint-Truiden, Houthalen-Helchteren, Hasselt en Oost- en Noord-Limburg”, gaat De Witte verder. Voor elke zone hebben we ook een brochure. Of we de privacyrec­hten schenden? Neen, zeker niet. In de eerste plaats gaan we niet op iemands domein staan. Het is vanop afstand dat de uitleg gegeven wordt. Bovendien is alles wat we meedelen publiek beschikbar­e informatie. Het is ook niet zozeer dat we ons focussen op specifieke figuren, wel op het debat dat we op gang willen trekken. En daarvoor gebruiken we de verhalen van rijke Limburgers.”

Jos Vaessen, een van die rijke Limburgs, reageert schouderop­halend op de actie van de PVDA. “Ik blijf bij wat ik eerder al gezegd heb: sterke schouders dragen de grootste last”, zegt Vaessen. “Ik heb miljoenen aan belastinge­n betaald. En ik heb er geen probleem mee om meer te betalen, zeker in deze moeilijke periode. Waar ik wel problemen mee heb, is waar dat geld voor gebruikt wordt.”

“Ik heb er geen problemen mee om meer belasting te betalen, zeker in deze moeilijke periode. Waar ik wel problemen mee heb, is

waar dat geld voor gebruikt wordt”

Jos Vaessen

Rijke Limburger

 ?? FOTO SVEN
DILLEN ?? Kim De Witte, voorzitter van PVDA-Limburg: “Als de vermogens van de rijkste mensen groeien, terwijl
de economie erop achteruitg­aat, is er iets
grondig
fout.”
FOTO SVEN DILLEN Kim De Witte, voorzitter van PVDA-Limburg: “Als de vermogens van de rijkste mensen groeien, terwijl de economie erop achteruitg­aat, is er iets grondig fout.”
 ?? FOTO PVDA ?? PVDA stippelde in totaal zes routes uit.
FOTO PVDA PVDA stippelde in totaal zes routes uit.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium