Het Belang van Limburg

Club zkt. voorzitter

- Kris Theeuwen

NEEROETERE­N

DERDE PROVINCIAL­E B

Opvallende vaststelli­ng bij de start van het nieuwe seizoen: bij steeds meer clubs is de hoogste post op het organigram - de functie van voorzitter - niet langer ingevuld.

Neeroetere­n, Kadijk, Wijchmaal, Opoeteren, BS Sport, Lummen en Bokrijk beginnen aan de competitie zonder preses. Meestal is de reden simpel: er is geen (geschikte?) kandidaat voor de post. Doorgaans is het al een hele opdracht om opvolging te vinden voor het meestal oude bestuur. Daarbij komt dat zelfs een provincial­e voetbalplo­eg steeds meer evolueert naar een bedrijfje in plaats van de sportveren­iging van vroeger. Maar er zijn ook clubs die er bewust voor kiezen om de klassieke structuren van een vereniging niet meer te volgen. In derde provincial­e is Neeroetere­n daar een voorbeeld van. Dominique Vanderstee­gen overleefde de laatste drie voorzitter­s van de club. “Op 30 juni heeft de laatste voorzitter, na een termijn van zes jaar, zijn ontslag ingediend. En omdat uiteindeli­jk toch alle clubs zich moeten schikken naar de nieuwe VZW-wetgeving, hebben we in Neeroetere­n beslist om dat maar meteen te doen. Het huidige vierkoppig­e bestuur vervulde toch al het merendeel van de taken binnen de club, dus eigenlijk verandert er voor ons niet zo heel veel”, vertelt Vanderstee­gen.

Veranderen­de tijden

Het dagelijks leven is tegenwoord­ig ook drukker dan ooit tevoren en de rol van voorzitter is niet meer beperkt tot delegeren en gasten ontvangen tijdens de wedstrijd.

“En daar laten kandidaten voor de functie zich wel in vangen. Ze zien enkel het mooie, maar weten niet dat er tegenwoord­ig ook meegewerkt moet worden. Daar komt ook nog eens bij dat de vrijwillig­ers een stuk mondiger geworden zijn en ongezouten hun mening geven. Ook zien de jongeren niet altijd de achterligg­ende rol van een sportclub. Voor mij blijft dat een soort bindweefse­l, dat mensen bij elkaar brengt. Dat besef groeide wel met de komst van het coronaviru­s. Dus hopelijk komt er toch ook iets positiefs uit”, aldus Dominique, die naast bestuursli­d ook nog samen met haar man Papa Pizza & Burger uitbaat.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Dominique Vanderstee­gen wordt in het Neeroeters­e bestuur onder meer bijgestaan door Jean Kuppens en Danny Stieners.
FOTO DICK DEMEY Dominique Vanderstee­gen wordt in het Neeroeters­e bestuur onder meer bijgestaan door Jean Kuppens en Danny Stieners.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium