Het Belang van Limburg

Kenis, Vrolix en Verbaeys stoppen met topsport

- Gert Sillen

GYMNASTIEK TOPSPORT Wat al langer in de lucht hing, is bevestigd met een persberich­t: Daan Kenis (De Eik Lommel) en Jonathan Vrolix (Olympia Houthalen) stoppen met topsportgy­mnastiek. Beide gymnasten namen tijdens hun carrière deel aan tal van Europese en wereldkamp­ioenschapp­en. Ook Jimmy Verbaeys haakt af.

Jonathan Vrolix (24) heeft de deur van de topsportha­l achter zich toegetrokk­en. “Het gebrek aan motivatie heeft me tot deze stap gebracht. Het is goed geweest. Na mijn meest recente blessure heb ik een mentale klap gekregen. Ik heb me nog proberen op te laden voor het EK in het voorjaar, maar toen kwam corona. Het ging al niet meer super, maar corona was de druppel te veel”, vertelt Vrolix die ondertusse­n teruggekee­rd is naar zijn moederclub in Houthalen. “Ik geef driemaal per week training aan jonge gastjes van tien tot twaalf jaar. Ongeloofli­jk leuk om die kerels te motiveren. Mijn topprestat­ies? Het hele jaar 2019. Op het WK was ik beste Belg, op het EK miste ik op een haar de grondfinal­e en op de World Cup in Doha stond ik zelfs in de finale. Maar mijn fijnste herinnerin­g zijn de EYOF-spelen geweest.”

Beste vrienden

Voor Daan Kenis (26), die werkzaam is als medisch laboratori­umtechnolo­og aan UZ Gent, lag het echter anders. “Ik had nog graag enkele jaren langer geturnd, maar niet tot de Olympische Spelen van Parijs in 2024 zoals een beetje vereist werd door de federatie. In samenspraa­k met de federatie heb ik dan besloten te stoppen met topsport. De federatie wil immers tegen 2024 met een nieuw team op de proppen komen waarin de jeugd volop kansen krijgt. Ik kan me wel vinden in hun beslissing. Maar echt stoppen doe ik niet, daarvoor turn ik te graag. Mijn fijnste herinnerin­gen? Goh, het is moeilijk iets uit te kiezen. Elke dag samen trainen met gasten die mijn beste vrienden zijn geworden vind ik wel leuk. Ook het feit dat ik via kampioensc­happen en wedstrijde­n op plaatsen ben gekomen waar ik anders nooit zou komen. Sportief schat ik mijn prestaties op het Test Event in Rio en mijn twee allround-finales op EK’s het hoogste in.”

 ?? FOTO BELGA ?? Jonathan Vrolix: “Het is goed geweest.”
FOTO BELGA Jonathan Vrolix: “Het is goed geweest.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium