Het Belang van Limburg

Vanden Borre speelt met de handrem op

- Jürgen Geril en Tomas Standaert

VOETBAL ANDERLECHT Veel fans dromen opnieuw van Anthony Vanden Borre (32) in de ploeg bij Anderlecht. Nu Kompany gestopt is én Cobbaut geblesseer­d is, kan hij toch als centrale verdediger spelen? Dat werd tegen Leverkusen (1-1) uitgetest, maar bleek geen ideale oplossing.

Wie Vanden Borre op training bezig ziet, ontwaart nog vlagen van genialitei­t. Een sierlijke beweging, een knappe risicovoll­e pass... Dan denk je: Het zit er toch nog in. Het was ook de reden waarom Kompany en ex-coach Vercautere­n bij het bestuur aandrongen om hem niet weg te sturen.

Alleen kan VdB niet wegsteken dat hij drie jaar lang niet meer op hoog niveau voetbalde. Een passage bij het Congolese TP Mazembe en twee jaar gestopt: dat wreekt zich. Nochtans werkt de verdediger al bijna een jaar aan zijn comeback bij Anderlecht. Op training voetbalt hij nog steeds met de handrem op. Hij speelt aan 80 procent van zijn vermogen en raakt de drempel niet over om naar honderd procent te gaan. Vanden Borres bewegingen zijn steevast gecontrole­erd, want als hij over de limiet gaat, riskeert hij blessures. Het is geen kwestie van kracht of inzet. Zijn lichaam heeft gewoon moeite met de hoge intensitei­t. Zijn explosivit­eit is ook weg. Als rechtsback rushes doen op de flank, lijkt geen optie meer. Het besef dat hij (fysiek) wellicht nooit meer de oude wordt, is volgens zijn omgeving soms mentaal moeilijk om te dragen.

Lukt het niet meer op de flank, waarom dan niet in het hart van de defensie? Zo mocht hij vrijdag na 45 minuten in de oefenmatch tegen Bayer Leverkusen Vranjes komen vervangen als centrale verdediger. Vanden Borre deed dat flegmatiek en probeerde in balbezit het spel te verdelen, maar als hij zich moest omdraaien en sprinten, hield opnieuw iedereen zijn hart vast. Een definitiev­e oplossing was dat zeker niet.

 ?? FOTO BELGA ?? Anthony Vanden Borre.
FOTO BELGA Anthony Vanden Borre.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium