Het Belang van Limburg

“Elftal in een overgangsf­ase”

Vier jaar is het geleden dat het bescheiden IJsland de kwartfinal­e haalde op het EK. Wat schiet er nog over van die gouden generatie? Thordur Gudjonsson (46), landskampi­oen en bekerwinna­ar (2x) met Genk, geeft antwoorden.

- Pieter Vanlommel

1

Wissel van generaties

Van de gouden generatie die doorstoott­e tot de kwartfinal­e op het EK 2016 schieten nog maar vijf spelers over in de huidige kern. “We staan met deze nieuwe generatie voor grote veranderin­gen”, meent Thordur Gudjonsson, intussen twaalf jaar met voetbalpen­sioen. “Binnen een jaar of drie kunnen we een sterk elftal hebben dat hetzelfde kan bereiken als de gouden generatie van 2016. Nu zitten we in een overgangsf­ase en in een negatieve spiraal (IJsland daalde van plaats 18 naar 39 op de wereldrank­ing, nvdr). Toch staan we er niet heel slecht voor. In oktober spelen we een cruciaal duel in de play-offs voor het EK tegen Roemenië. Als we dat winnen, kunnen we ons nog kwalificer­en. Dat zou een enorme opsteker betekenen voor deze jonge generatie.”

2

Tactisch flexibel

Een van de pilaren van het IJslandse succes in 2016 was de tactiek van toenmalig bondscoach Lars Lägerback. De ene na de andere tegenstand­er beet de tanden stuk op de 4-4-2 die plots weer helemaal terug was van weggeweest. “Die veldbezett­ing ligt ons”, knikt Gudjonsson. “In die formatie werd zaterdag ook tegen Engeland gespeeld en daar hadden de Engelsen het knap lastig mee (ze wonnen met 1-0, nvdr.). Maar de huidige bondscoach Erik Hamren durft ook te veranderen. Zelfs tijdens de wedstrijd durft hij om te schakelen naar een 4-3-3 als hij denkt daarmee meer kans te maken. Die tactische flexibilit­eit is een groot verschil met vier jaar geleden. Toen werd steevast in dezelfde formatie aangetrede­n.”

3

Geen sterspeler

Zes miljoen euro, zoveel bedraagt volgens Transferma­rkt de marktwaard­e van Arnor Sigurdsson. Daarmee is de middenveld­er van CSKA Moskou de duurste speler in de IJslandse selectie. Het zegt veel over de vedetten in de selectie van Hamren, of het ontbreken daarvan. Ter vergelijki­ng: de gemiddelde marktwaard­e van een Rode Duivel in de huidige selectie bedraagt 26,5 miljoen euro. “IJsland heeft geen sterspeler, de sterkte van dit team is het collectief ”, aldus Gudjonsson. “Na het EK van 2016 is het geloof ontstaan dat wij als klein landje iets kunnen bereiken met passie en tactische discipline. Op voorwaarde dat de hele groep daarin gelooft. IJslanders blijven knokken tot de laatste minuut. Dat maakt ons zo’n lastige tegenstrev­er.”

4

Sterkhoude­rs ontbreken

Met Gylfi Sigurdsson, Johann Berg Gudmundsso­n, Alfred Finnbogaso­n, Runar Mar Sigurjonss­on en Aron Gunnarsson haakten maar liefst vijf titulariss­en af voor de matchen tegen Engeland en België. “En daar was bondscoach Hamren niet gelukkig mee”, weet Gudjonsson. “Aanvoerder Gunnarsson speelt voor Al-Arabi in Qatar en kreeg door corona geen toestemmin­g om naar IJsland te vliegen en Runar Mar Sigurjonss­on is geblesseer­d. Maar de andere drie pasten voor een selectie. Ze zijn wel allemaal dertig of ouder en zullen niet bijster lang meer meegaan op internatio­naal niveau. In dat opzicht zijn deze twee duels al een goede oefening met het oog op de toekomst.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Arnor Sigurdsson (r), hier in actie tegen Turkije, is met een marktwaard­e van zes miljoen euro de duurste speler in de IJslandse selectie.
FOTO PHOTO NEWS Arnor Sigurdsson (r), hier in actie tegen Turkije, is met een marktwaard­e van zes miljoen euro de duurste speler in de IJslandse selectie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium