Het Belang van Limburg

Alderweire­ld speelt zijn 100ste interland

-

Hij had de film al in zijn hoofd afgespeeld. Hoe hij met zijn 2-jarige dochter Ayla aan zijn hand het gras van het Koning Boudewijns­tadion zou oplopen. Hoe zijn familie en vrienden vanop de eretribune zouden toekijken. Hoe een gewezen voetballer of een hoge pief van de voetbalbon­d hem een geschenk voor zijn honderdste wedstrijd voor de nationale ploeg zou overhandig­en. Door de coronamaat­regelen is daar vanavond tegen IJsland geen sprake van.

“Op het moment zelf ga ik er niet aan denken, dan ben ik op de wedstrijd gefocust”, zei Alderweire­ld gisteren op een persconfer­entie. “Achteraf zal ik het misschien wel jammer hebben gevonden dat het stadion niet vol kon zijn. Maar het is nu eenmaal zo.”

Standbeeld

De bond zou van plan zijn Alderweire­ld in november te huldigen, als België thuis tegen Engeland speelt. Over twee maanden laat de Europese voetbalbon­d UEFA misschien iets meer toeschouwe­rs toe.

“Toby kan de erkenning zeker waarderen”, zegt zijn echtgenote Shani Van Mieghem. “Hij zet zichzelf niet graag op de voorgrond. Ik vind dat hij dat meer zou mogen doen. Honderd caps is toch wel een enorme prestatie. Hij vindt het zelf ook heel speciaal. Onlangs stelde iemand voor het standbeeld van Leopold II in Ekeren te vervangen door dat van Toby. We hebben er om moeten lachen. Al zou hij heel blij zijn als het er ooit zou komen. Zeker omdat

Echtgenote Shani Van Mieghem het in Ekeren is. Dat is zijn thuis. Daar móesten we ook absoluut trouwen.”

Net als Jan Vertonghen en Eden Hazard, twee andere leden van de club van honderd, speelde Alderweire­ld nooit een profwedstr­ijd voor zijn club in België. De nationale ploeg is wat de Tottenhamv­erdediger aan de Belgische voetbalfan­s bindt. “Toby is zo fier dat hij voor België kan spelen”, zegt Shani Van Mieghem. “Hij zal er alles aan doen om zo lang mogelijk

Echtgenote Shani Van Mieghem bij de nationale ploeg te kunnen blijven.” Alderweire­ld speelde zijn eerste interland in 2009. In het begin werd hij vooral gebruikt als rechtsacht­er van de Rode Duivels. “Ik had nog nooit op die plaats gespeeld, maar op dat moment had België een rechtsacht­er nodig”, zegt Alderweire­ld. “Ik deed het naar behoren en werd steeds beter in die rol. Ik ben trots dat ik op die positie het land heb geholpen en niet aan mezelf heb gedacht.”

Hij werd een vaste waarde in de ploeg die het WK in Brazilië haalde en die tijdens het WK in Rusland beslag legde op de bronzen plek. Of hij bij Ajax, Atlético, Southampto­n of Tottenham speelde steeds was Alderweire­ld beschikbaa­r voor de nationale ploeg. Zelden miste hij een match. “Ondertusse­n behoor ik tot een selectief groepje en ben ik iconen als Jan Ceulemans voorbijgeg­aan. Ik ben ook nog maar 31. Ik voel me echt vereerd en ben heel trots dat ik deze kaap heb kunnen bereiken.”

Twee auto’s

Voor het gezin Alderweire­ld is de huldiging een mooie bekroning van elf jaar in dienst van de nationale ploeg.

“Soms wordt wel eens vergeten hoeveel een voetballer moet opgeven”, zegt Van Mieghem. “Onze dochter is vorige donderdag twee jaar geworden. Toby kon niet op haar verjaardag aanwezig zijn omdat hij bij de nationale ploeg moest zijn. Na de wedstrijd in Denemarken moest hij in de bubbel van de nationale ploeg blijven. En onmiddelli­jk na de match tegen

IJsland keert hij terug naar Engeland. We zijn in twee aparte auto’s gekomen. Woensdagna­middag moet hij dan opnieuw trainen bij Tottenham. Pas daarna krijgen wij hem weer te zien.” “Soms lijkt het normaal is wat hij doet, maar dat is het niet. Hij speelt altijd op een constant hoog niveau. Van één fout wordt soms een drama gemaakt. Maar dat is ook eigen aan verdediger­s. Die zijn altijd iets minder populair dan de aanvallend­e spelers van een team.”

Het paar is al samen van Alderweire­lds tijd bij Ajax. “Ik zat nog op school voor mijn studie schoonheid­sspecialis­te en werkte bij in het kapsalon van mijn moeder. We leerden elkaar kennen via een gemeenscha­ppelijke vriend. Ik wist niet dat hij een voetballer was. Natuurlijk zag ik op zijn Facebook foto’s van wedstrijde­n met publiek. Pas toen mijn nonkel zijn naam hoorde, sprak die mij aan. Hij kende Toby Alderweire­ld wél.”

Gevoelige man

“In Madrid had Toby het soms moeilijk omdat hij niet altijd speelde. Waar ik het in begin wel moeilijk mee had was dat ik hem vaak moest delen. Als hij thuis in België was moest ik hem delen met vrienden en familie.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Zijn debuut in Chili - België.
FOTO PHOTO NEWS Zijn debuut in Chili - België.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium