Het Belang van Limburg

De Koster

-

zou er mogelijk sprake zijn geweest van onregelmat­ige betalingen via Liechtenst­ein. Op het transferbe­drag van 23 miljoen euro zou er voor 2,3 miljoen euro aan commissieb­edragen zijn uitgekeerd.

De vraag die de speurders beantwoord willen zien is wie het geld ontving en of er belastinge­n op werden betaald. Patrick De Koster had als makelaar van De Bruyne recht op een commissie. Maar ook Didier Frenay, die als makelaar de contacten in Duitsland had, zou een deel van de som hebben ontvangen. De verschille­nde partijen wilden na afloop geen commentaar kwijt over de inhoud van de confrontat­ie. De Koster zit nog minstens tot vrijdag in voorhechte­nis in de gevangenis van SintGillis. Dan behandelt de kamer van inbeschuld­igingsstel­ling het beroep dat zijn advocaten tegen zijn hechtenis hebben ingesteld.

Normale papa

LEAGUE A - GROEP 2

DINSDAG 08-09-20

20.45 België - IJsland

20.45 Denemarken - Engeland

STAND

1 België 2 Engeland 3 IJsland 4 Denemarken

1 1 1 1

1 1 0 0 0 0 1 1 0 0 0 0 2-0 1-0 0-1 0-2 3 3 0 0

Het was wachten op de instagramp­ost met het heuglijke nieuws. Vorige zaterdag kwam die er dan. 11,9 miljoen volgers kregen een foto te zien van zoontjes Mason (4) en Rome (1,5), die zusje Suri zoenden en knuffelden. Ongetwijfe­ld het mooiste moment dat Kevin De Bruyne dit jaar zal beleven, ook al zijn we nog maar begin september. De Bruyne liet de Nations League-wedstrijd in Denemarken schieten om de geboorte van zijn dochtertje mee te kunnen maken. De City-middenveld­er heeft intussen weer aangepikt bij de Rode Duivels, want hij is een voetbalbee­st, altijd al geweest. Als tiener wilde hij aanvankeli­jk zijn plechtige communie niet doen, want dan zou hij te veel trainingen moeten missen om catechesel­essen te volgen. Een feest op de Grote Dag zelf, was al helemaal onmogelijk. De familie De Bruyne reed rechtstree­ks door van de kerk naar een tornooi. Er moest gevoetbald worden. Maar vergis u niet, hoe gek de Rode Duivel ook van voetbal is, familie gaat altijd voor. De Bruyne genoot de voorbije maanden daarom van de extra quality time die corona hem gunde. “Eindelijk kon ik tijd doorbrenge­n met mijn vrouw en de kinderen”, zei hij daar eerder al over. “Ik heb hen zien opgroeien, op een manier dat anders niet kon. In acht weken verandert er veel, zeker bij de jongste. Die wijziginge­n zou ik waarschijn­lijk niet opgemerkt hebben als we gewoon waren blijven verder voetballen. Dus heb ik er van genoten, ze kunnen me deze periode nooit meer afpakken. En ik gok dat ik zo een periode nooit meer opnieuw zal meemaken.”

Kevin De Bruyne beseft hoe belangrijk familie is. En hoe zwaar het kan wegen om die te moeten missen. Op zijn veertiende zwaaide hij ouders en zus in OostVlaand­eren al uit om op zijn eentje naar de andere kant van het land te trekken, waar hij in Genk eerst op internaat en later bij een gastgezin zou verblijven. Een tiener die zijn droom achterna jaagde en daar veel opoffering­en voor

Confrontat­ie De Koster

wilde brengen. Tot groot verdriet van mama Anne, die haar jonge zoon een dagje per week bij haar had. “Ik moet Kevin met alles en iedereen delen, het zou fijn zijn om een normale mama te zijn”, vertelde Anne ons in 2012, toen De Bruyne net voor Chelsea getekend had. Dat probeert de Rode Duivel nu ook, een normale papa zijn voor Mason, Rome en Suri. In de mate dat dit mogelijk is. Want Kevin De Bruyne is een absolute wereldvede­tte geworden. Fans herkennen hem van Alaska tot in Cambodja. Toen de Limburgse Drongenaar voor zijn huwelijk een vrijgezell­enweek organiseer­de in Las Vegas kon dat niet zonder bodyguards. De Bruyne zit intussen ook al een tijdje bij Roc Nation, platenlabe­l en management­bureau van Jay Z. Lukaku en Witsel huizen ook in die luxueuze stal, net als Alicia Keys en andere Rihanna’s. Gedraagt de Rode Duivel, die in 2014 de eigen kledinglij­n KDB oprichtte, zich sindsdien ook als een verwaande voetbaldiv­a? Neen, De Bruyne is altijd zichzelf gebleven, ook al verdient hij ruim 18 miljoen euro per jaar bij City. Hij speelt golf met een van de materiaalm­annen bij Manchester City, niet met eigenaar sjeik Mansour. Maar hij weet wel heel goed wat hij wil en dat heeft niks te maken met centen of Jay Z, dat is altijd al zo geweest.Toen hij in het vierde leerjaar van de gemeenteli­jke basisschoo­l Klaverdrie­s in Drongen zat, kroop hij op een dag, nadat de speeltijd afgelopen was, in een klein voetbaldoe­ltje. Helemaal rood aangelopen, kleine Kevin wilde niet naar binnen, naar het klaslokaal. Waarom? Hij had het voetbalwed­strijdje op de koer verloren en vond dat zijn klasgenoot­jes het oneerlijk gespeeld hadden.

Ook vandaag staat De Bruyne nog steeds op zijn strepen. Vraag maar aan Patrick De Koster, al jaar en dag zaakwaarne­mer en begeleider van de City-middenveld­er. De Koster beweerde meermaals dat De Bruyne als een zoon was voor hem. Een zoon die hem miljoenen opleverde. Meer nog dan de Rode Duivel zelf doorhad blijkbaar, want De Bruyne diende eind 2019 een klacht in tegen zijn eigen manager. De Koster werd eind augustus opgepakt en aangehoude­n op verdenking van witwassen, gebruik van valse stukken en valsheid in geschrifte in een onderzoek door de Centrale Dienst voor de Bestrijdin­g van Corruptie (CDBC). Maandagoch­tend werden de twee door de federale politie nog met mekaar geconfront­eerd. Een onverkwikk­elijke zaak die een kille schaduw over een individuee­l knaljaar voor De Bruyne werpt, misschien wel zijn beste ooit sinds hij prof werd.

Bij City moest hij het in 2020 echter stellen met ‘troostprij­zen’, de League Cup (waar hij de finale op de bank startte) en de Supercup. Geen derde opeenvolge­nde landstitel, geen eerste Champions League-beker dus. Een gigantisch­e ontgoochel­ing voor de Citizens, maar aan hun nummer 17 zal het niet gelegen hebben. De Bruyne scoorde 16 keer en leverde 23 assists af, over alle competitie­s heen. In totaal had hij in 48 wedstrijde­n dus maar liefst 38 keer een voet in een City-doelpunt. De Limburgse Drongenaar werd bejubeld, Xavi en Gary Lineker bombardeer­den hem tot beste middenveld­er ter wereld. Een zevenjarig­e fan schreef KDB een brief: “Ga aub nooit meer weg bij City!”

Gouden Bal

Niet zo vreemd dus dat Kevin De Bruyne Virgil van Dijk opvolgde als speler van het jaar, aangeduid door de Premier League zelf. Maar zowat 400 voetbaljou­rnalisten hadden een andere mening, zij kroonden Jordan Henderson tot Player of the Year. Omdat de Engelsman sterker speelde? Neen, omdat hij met Liverpool twintig punten meer pakte dan City. Net daarom zou De Bruyne de Ballon d’Or dit jaar ook nooit gewonnen hebben, mocht France Football die uitgereikt hebben. Robert Lewandowsk­i had dat ronde, gouden ding altijd in de handen gestopt gekregen. De Pool pakte met Bayern de treble en scoorde 53 keer in 44 matchen. De Bruyne kan volgend seizoen alleen maar een nieuwe poging ondernemen en hopen dat zijn ploegmaats dan wel even sterk voor de dag komen. Zodat niet alleen 2020 maar ook 2021, om de juiste redenen, een onvergetel­ijk jaar wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium