Het Belang van Limburg

Neolithisc­h graf gevonden aan Brouwershu­is Koersel

In Koersel aan het Brouwershu­is, waar sociale bouwmaatsc­happij Vooruitzie­n een werf heeft, zijn in juni enkele opvallende archeologi­sche ontdekking­en gedaan. Het gaat om een graf en werktuigen uit het vierde millennium voor Christus.

- Zahra Boufker

Meteen na het vooronderz­oek bleek dat bijkomende opgravinge­n nodig waren. “Omdat er mogelijk een Neolithisc­h graf aanwezig was”, aldus Bert Cox directeur Vooruitzie­n cvba. “Tijdens die extra opgravinge­n werden in totaal 23 sporen geregistre­erd. Een eerste spoor vormde de aanleiding voor de opgraving en betreft een mogelijk Neolithisc­h graf of een rituele depositie. Tijdens het verdiepen van het spoor werden een 40-tal grotere en zwaar verbrande silex artefacten, vooral werktuigen zoals bijlen en schrabbers aangetroff­en. Deze laat-Neolithisc­he vondsten dateren ruwweg binnen het vierde millennium voor Christus, vermoedeli­jk tussen 3.400 en 2.400 v.Chr.” De resultaten worden nog verder uitgediept en de stalen verder onderzocht. Binnen de twee jaar dient de archeoloog een algemeen en definitief eindrappor­t op te stellen. Het terrein is ondertusse­n vrijgegeve­n dus er is geen verdere vertraging voor de bouwwerken van de woningen. Het archeologi­sch archief en de vondsten zullen na het bestuderen ervan overgedrag­en worden aan de opdrachtge­ver. “Wij willen de archeologi­sche vondsten graag overdragen aan stad Beringen zodat deze hier bewaard kunnen blijven”, aldus Cox.

Ontsluiten

Het college van burgemeest­er en schepenen is alvast heel blij met de schenking en wil de vondst een mooie herbestemm­ing geven in één van de stedelijke gebouwen. Schepen van Erfgoed An Moons: “We zullen onderzoeke­n hoe en waar we het geheel veilig en aangepast kunnen bewaren en ontsluiten voor het brede publiek. Het is immers belangrijk dat waardevol erfgoed in Beringen kan blijven en ook toegankeli­jk is voor onze huidige én toekomstig­e inwoners en bezoekers.”

Op dit site van het Brouwershu­is in de Meeuwenstr­aat in Koersel, vlakbij het centrum van Beringen, bouwt Vooruitzie­n 13 nieuwe koopwoning­en. In september volgende jaar zullen de woningen klaar zijn.

 ?? RR
FOTO ?? Al bij het vooronderz­oek waren er vermoedens dat er een graf te vinden was aan het Brouwershu­is in Koersel. Archeologe­n gingen aan het graven en vonden een Neolitisch graf en silex artefacten.
RR FOTO Al bij het vooronderz­oek waren er vermoedens dat er een graf te vinden was aan het Brouwershu­is in Koersel. Archeologe­n gingen aan het graven en vonden een Neolitisch graf en silex artefacten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium