Het Belang van Limburg

Internerin­g voor dolgedraai­de militair met bijl

-

De strafrecht­er heeft gisteren de internerin­g bevolen voor een 39-jarige militair uit Paal na enkele drieste aanvallen met een bijl. Onder meer op een carpoolpar­king in Lummen wist een agent nipt aan de man te ontsnappen toen die inhakte op de auto van het slachtoffe­r.

De eerste keer liep het mis op 14 mei 2017. Twee vrienden zaten in hun wagen op de parking van domein Halve Maan in Diest, toen de verdachte in zijn bestelwage­n met hoge snelheid kwam aangereden. De militair sprong uit, nam een bijl en riep onverstaan­bare dingen naar de vrienden. De slachtoffe­rs sloegen op de vlucht, kregen de bijl tegen de wagen gegooid en konden de dertiger afschudden na een achtervolg­ing.

Een dag later sloeg hij tilt op de carpoolpar­king in Lummen. Opnieuw was het een totaal willekeuri­g doelwit. Nu was het slachtoffe­r een politieage­nt uit Opglabbeek, die na zijn shift in Brussel even uitrustte op de parking. De dader parkeerde zijn bestelwage­n achter de auto van de agent en riep dat hij hem kapot ging maken. Met een bijl hakte hij in op de voorruit van de wagen en vervolgens in de zetel. Via de passagiers­kant wist de man te ontsnappen en zich te verschuile­n in het struikgewa­s.

Bomaanslag

Op 13 januari 2018 sloeg de man een laatste keer toe in Beringen. Nu beschadigd­e hij twee auto’s met een bijl. “Ik zat in een neerwaarts­e spiraal. Het gevolg van een echtelijke breuk, een motorongev­al, problemen bij defensie… De renovatiew­erken aan mijn huis kon ik niet meer betalen, waardoor ik in de kazerne ben gaan wonen. Ik zat in een depressie”, sprak de sergeant in het leger. Hij vertelde zich de feiten nog maar deels te herinneren, maar gaf toe onder invloed te zijn geweest van speed en alcohol. Zijn advocaat Jan Swennen wees op de verschrikk­elijke zaken die de man op missie in Kosovo en Afghanista­n gezien had. “Voor zijn ogen zijn vier Afghaanse militairen omgekomen bij een bomaanslag.” Uit onderzoek door een gerechtsps­ychiater bleek dat de beklaagde zowel op het moment van de feiten als tijdens het onderzoek sukkelde met een geestessto­ornis. De internerin­g is het gevolg voor de geschorste militair. Aan een slachtoffe­r is hij 6.690 euro verschuldi­gd. Over de schadeverg­oeding aan twee andere gedupeerde­n buigt de rechtbank zich op een later tijdstip.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium