Het Belang van Limburg

Opnieuw damhert doodgebete­n in wolvengebi­ed: “Dit is al de derde keer”

- Mireille Maes en Roger Dreesen

In Linde-Peer is zondagnach­t opnieuw een damhert doodgebete­n. De dader is vermoedeli­jk een van de wolven. Voor August zou het sowieso bekend terrein zijn geweest. In februari beet hij er al twee damherten dood. “Nu heb ik nog twee beestjes over”, zegt eigenaar Marcel Ceyssens.

Marcel Ceyssens deed gisterocht­end zelf de akelige ontdekking. Een van zijn drie overgeblev­en damherten lag bijna volledig opgepeuzel­d in de weide. Een bloedspoor maakte duidelijk dat het ettelijke meters was meegesleep­t. “De dader? Zonder twijfel een of meerdere wolven. Ik spreek uit ereen varing. In februari zijn hier al twee damherten doodgebete­n. Ik herken de werkwijze”, zegt Ceyssens. Hij vermoedt dat ze deze keer met meer waren. “Want dit hert is voor bijna 80 procent weg. Een damhert weegt al snel 60 kilogram, dan weet je dat een wolf alleen dat niet zo snel heeft opgegeten.” Bij de vorige wolvenaanv­al had Natuur en Bos Marcel al gewaarschu­wd dat de wolf zou terugkomen als hij niet meer maatregele­n zou nemen. “De omheining hier is 1,8 meter hoog en zit 10 centimeter onder de grond. En ja, het klopt dat er onderaan geen stroom op de draad staat. Maar ik heb nu nog maar twee damherten over. Die dieren heb ik puur voor de liefhebber­ij. Om dan zo een investerin­g te doen... Ik twijfel er eigenlijk aan of dat altijd werkt. Hier is – op exact dezelfde plek als bij de vorige aanval – een pijp onder de draad gegraven. Die wolven zijn ongeloofli­jk slim.”

Beschermen

Hoe Marcel zijn twee damherten gaat beschermen, weet hij zelf niet. “Ik heb al dik 20 jaar damherten. Die dieren vangen en in hok stoppen, is onbegonnen werk. Daar zijn ze te wild voor. Ik ga daar nog eens over nadenken.” De man uit Linde-Peer deed deze keer geen aangifte bij ANB. “Ik krijg geen schadeverg­oeding, omdat ik niet de juiste formuliere­n heb aangevraag­d. Een paar jaar geleden – toen er nog geen sprake was van een wolf, laat staan van schadeverg­oedingen – ben ik daarmee gestopt omdat het simpelweg een hobby is.” Natuur en Bos benadrukt nog eens dat het belangrijk is om kleinvee in het wolvengebi­ed te beschermen met een omheining en stroomdraa­d die wolfproof is. De investerin­g worden voor een groot deel door de Vlaamse overheid terugbetaa­ld.

 ?? FOTO RDR ?? De twee overgeblev­en damherten zijn erg gestressee­rd en laten zich niet meer benaderen door hobbyboer Marcel Ceyssens.
FOTO RDR De twee overgeblev­en damherten zijn erg gestressee­rd en laten zich niet meer benaderen door hobbyboer Marcel Ceyssens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium