Het Belang van Limburg

Broers krijgen vijf jaar cel voor familievet­e

-

Twee Beringse broers van 20 en 23 jaar zijn gisteren in Hasselt veroordeel­d tot elk vijf jaar cel. Het duo leeft al jaren in onmin met een andere Turkse familie uit Beringen. Al meerdere keren stonden ze tegenover elkaar in de Stationsst­raat. Ze deinsden daarbij niet terug om een mes te trekken.

De families liggen al jaren met elkaar overhoop. “Ze hebben een kleutermen­taliteit”, was de rechter duidelijk. Aan de basis van de ruzies tussen de clans Y. en K. liggen familievet­es, gekrenkte ego’s en zelfs discussies over territoria zoals wie in welke straat mag komen en in welke niet. “De Stationsst­raat is van hun. Zij mogen die hebben.” Ook tijdens het proces in de Hasseltse correction­ele rechtbank zat het er meermaals bovenarms op. Liefst acht agenten waren nodig om alles onder controle te houden. Vorig jaar moesten ze zich ook al verantwoor­den in de rechtbank. Toen waren de rollen omgekeerd.

Ferhat K. (39) kreeg toen zes jaar cel voor een moordpogin­g op N.Y. Hij plantte toen tot twee keer toe een mes in de borststree­k van het 20-jarige slachtoffe­r.

Slag van de hamer

N.Y. en zijn broer O. (23) zaten deze keer op de beklaagden­bank, en de aangehoude­n Ferhat en zijn neef aan de overzijde. Deze keer ging het om feiten van 4 augustus 2018. Opnieuw was de plaats van afspraak de Stationsst­raat in Beringen, ter hoogte van het Betcenter. Rond 21 uur ontstond er een schermutse­ling. De 39-jarige man kreeg een messteek in de arm en zijn neef Ferhat ontving een hamerslag op het hoofd. Ze werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Aanleiding voor dit zoveelste geval van agressie tussen de clans was een eveneens zoveelste discussie waarbij een van de broers een klap rond de oren had gekregen eerder op de dag.

Tijdens het proces uitte de rechter al haar ongenoegen. “Wat een lange tenen. Dit gaat nooit opgelost raken.”

Het komt de broers nu op de maximumstr­af van vijf jaar cel te staan. Aan de burgerlijk­e partijen zijn de broers 7.000 euro verschuldi­gd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium