Het Belang van Limburg

Arbeidsmar­kt stagneert

Er is bij de Belgische ondernemer­s in het vierde kwartaal weinig animo om extra mensen aan te werven. Dat blijkt uit de tewerkstel­lingsprogn­ose van ManpowerGr­oup. De werkgevers vrezen ook dat de crisis langer zal duren dan verwacht.

- WERKGELEGE­NHEID BRUSSEL Guido Cloosterma­ns

HR-dienstverl­ener ManpowerGr­oup peilde naar de tewerkstel­lingsinten­ties van 38.000 bedrijven in 43 landen, waaronder België. In ons land werd aan 446 bedrijven gevraagd of ze in het vierde kwartaal al dan niet extra mensen willen aanwerven. Voor het vierde kwartaal verwachten ongeveer drie op de vier bedrijven (72 procent) dat de werkgelege­nheid in het laatste kwartaal van 2020 ongewijzig­d zal blijven. Goed 11 procent verwacht extra mensen nodig te hebben en eveneens 11 procent denkt mensen te moeten ontslaan. De netto tewerkstel­lingsprogn­ose, het verschil tussen beide, komt daarbij uit op 0 procent. Dat wijst op een stagnatie van de arbeidsmar­kt. Vorig kwartaal bedroeg de tewerkstel­lingsprogn­ose nog min 5 procent, een dieptepunt. Ons land verschilt daarbij weinig van andere Europese landen. “In België, net als in 22 van de 24 bevraagde Europese landen, verbeterde­n de wervingsin­tenties van de werkgevers in vergelijki­ng met het vorige kwartaal”, aldus Philippe

Lacroix, managing director van ManpowerGr­oup Belux. “Toch willen de werkgevers op korte termijn hun bedrijfsac­tiviteit en hun personeel in de eerste plaats vrijwaren alvorens nieuwe werknemers aan te werven. De maatregele­n met betrekking tot de tijdelijke werklooshe­id als gevolg van corona-overmacht houden de arbeidsmar­kt ‘onder infuus’, in de hoop dat de orderporte­feuilles van de bedrijven weer gevuld geraken.”

Grote verschille­n

De tewerkstel­lingsprogn­oses verschille­n sterk tussen de gewesten. Vooral Vlaamse werkgevers zijn pessimisti­sch (-3 procent) terwijl

Waalse werkgevers eerder optimistis­ch gestemd zijn (+2 procent). In Brussel zijn de werkgevers het meest optimistis­ch (+6 procent). In de horeca staat de netto tewerkstel­lingsprogn­ose op het laagste peil in 17 jaar (-22 procent). De werkgevers in Frankrijk en Duitsland zijn iets optimistis­cher met respectiev­elijk +2 en +3 procent.

Tijdelijk werklozen

ManpowerGr­oup wilde ook weten wat de bedrijven van plan zijn met hun tijdelijk werklozen. Een grote meerderhei­d van 70 procent van de ondernemin­gen is van plan om de tijdelijk werklozen voltijds in dienst te houden. Aan de andere kant is 22 procent van de werkgevers van plan om tijdelijk werklozen deeltijds te herintegre­ren, terwijl 8 procent van de werkgevers overweegt een deel van hen te ontslaan.

Opvallend is dat het optimisme van de werkgevers over het economisch herstel een flinke deuk heeft gekregen. In juni ging 72 procent van de werkgevers nog uit van een snel herstel en dat ze binnen de 12 maanden aan hetzelfde tempo personeel zouden aanwerven als voor de coronacris­is. Vandaag is dat nog 58 procent. Ook in andere Europese landen hebben de werkgevers hun verwachtin­gen naar beneden bijgesteld.

 ?? FOTO RR ?? In de horeca staat de netto tewerkstel­lingsprogn­ose op het laagste peil in 17 jaar (-22 procent).
FOTO RR In de horeca staat de netto tewerkstel­lingsprogn­ose op het laagste peil in 17 jaar (-22 procent).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium