Het Belang van Limburg

Rechtbank verbiedt uitzending van ‘Axel gaat binnen’ met geïnternee­rde pedofiel

- Arne Franck en Marc Klifman

De rechtbank in Antwerpen legt VTM een dwangsom op als ze maandagavo­nd in ‘Axel gaat binnen’ het interview met een geïnternee­rde pedofiel uitzenden. VTM betreurt dat het niet gehoord werd door de rechtbank en gaat in beroep.

De aflevering wordt voorlopig uitgesteld en vervangen.

AXEL GAAT BINNEN

ANTWERPEN/GENT

Axel Daeseleire gaat in zijn programma Axel gaat binnen maandagavo­nd langs in een forensisch psychiatri­sch centrum, waar geïnternee­rden verblijven die door een psychische aandoening ernstige criminele feiten hebben gepleegd. Een van de opmerkelij­kste interviews die de tv-maker daar deed, was met een 33jarige man die geïnternee­rd werd voor zware zedenfeite­n. In het interview verklaart de man openlijk dat hij door de jaren zeven slachtoffe­rs heeft gemaakt en naar eigen zeggen “eigenlijk het recht niet meer heeft om te leven”. De man werd volgens onze informatie twee keer geïnternee­rd na verschille­nde verkrachti­ngszaken met minderjari­gen. Het interview met Daeseleire werd afgenomen in het Forensisch Psychiatri­sch Centrum (FPC) in Gent, waar de man tijdens de opnames verbleef. Ondertusse­n is hij overgeplaa­tst naar een ander psychiatri­sch centrum.

Niet capabel

Volgens zijn advocaat Joris Van Maele kwam daar zijn medewerkin­g aan het programma aan het licht. “Mijn cliënt is een man met een IQ van 67. Hij heeft een immature persoonlij­kheid en functionee­rt emotioneel als een kind van nog geen zeven jaar. Er is een bewindvoer­der voor hem aangesteld en hij wordt intensief begeleid door een zorgteam. Deze man kon geen overwogen toestemmin­g geven”, zegt de advocaat. “Ik vind het niet kunnen dat de programmam­akers iemand met het profiel van mijn cliënt op televisie zijn verhaal laten doen. Ze hebben hem een document laten onderteken­en waarin hij toestemmin­g gaf. Maar die man is daar niet capabel voor. Hij is handelings­onbekwaam en geïnternee­rd met een reden. Het uitzenden van zijn verhaal gaat hem alleen maar een groot nadeel toebrengen op zijn verdere leven. En ook voor zijn slachtoffe­rs zou dat erg zijn. Tien jaar na feiten van verkrachti­ng en aanranding plots op televisie geconfront­eerd worden met die man? Dat kan toch niet?”

Tot 250.000 euro

De advocaat stapte naar de rechtbank in Antwerpen met een eenzijdig verzoeksch­rift om de fragmenten met zijn cliënt uit het programma te halen. De rechtbank boog zich maandagoch­tend over het dossier en volgde de argumentat­ie van de advocaat door VTM een verbod op te leggen om beelden of fragmenten van de geïnternee­rde pedofiel uit te zenden. Doen ze dat toch, moeten ze een dwangsom van 10.000 euro per inbreuk betalen, met een maximum van 250.000 euro.

Bij VTM werden ze pas maandagmid­dag op de hoogte gebracht van de uitspraak. De zender betreurt dat ze niet gehoord werd in de rechtbank. “We zijn verbaasd dat vandaag bij hoogdringe­ndheid gevraagd werd deze aflevering niet uit te zenden, zeker omdat de opnames van vele maanden geleden dateren”, zegt Maarten Janssen, channel manager bij

VTM. “Alle betrokkene­n die aan het woord komen in de uitzending, hebben hun toestemmin­g verleend. Er is ook zorgvuldig overleg geweest met het Forensisch Psychiatri­sch Centrum om alles op een respectvol­le manier in beeld te brengen. Zij hebben alle beelden bekeken en goedgekeur­d. Met dit eenzijdig verzoeksch­rift hebben we ons niet eens kunnen verweren voor de rechtbank. We zijn al bezig met het aantekenen van beroep tegen deze eenzijdige actie, zodat we kunnen aantonen dat dit programma met de nodige toestemmin­gen en het nodige respect werd geproducee­rd. We kijken dus met vertrouwen een vervolg tegemoet.”

VTM gaat in beroep en stelt de uitzending voorlopig uit. In de plaats zal maandagavo­nd de aflevering van Axel Daeseleire­s verblijf in het K7, het gespeciali­seerd revalidati­ecentrum van UZ Gent, worden uitgezonde­n. Die aflevering wordt opgedragen aan Jeremy Reyniers, die een week na de opnames op 31-jarige leeftijd overleed nadat hij koos voor euthanasie.

“We zijn al bezig met het aantekenen van beroep tegen deze eenzijdige actie, zodat we kunnen aantonen dat dit programma met de nodige toestemmin­gen en het nodige

respect werd geproducee­rd”

Maarten Janssen

Channel manager VTM

 ?? FOTO VTM ?? De rechtbank legt VTM een dwangsom op als ze het interview van Axel Daeseleire met een geïnternee­rde pedofiel uitzenden.
FOTO VTM De rechtbank legt VTM een dwangsom op als ze het interview van Axel Daeseleire met een geïnternee­rde pedofiel uitzenden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium