Het Belang van Limburg

Boris Johnson dreigt met harde Brexit na deadline

De Britse premier Boris Johnson kiest voor de frontale confrontat­ie met de Europese Unie. Niet alleen zet hij een deadline op 15 oktober voor de onderhande­lingen over een vrijhandel­sakkoord. Hij wil ook de onderhande­lde scheidings­akte openbreken.

- Marc Van de Weyer

BREXIT

LONDEN

Europees onderhande­laar Michel Barnier vertrekt vandaag naar Londen voor de achtste gespreksro­nde over een handelsakk­oord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. De zeven eerdere rondes produceerd­en geen doorbraak. De belangrijk­ste obstakels blijven het ‘level playing field’ en de visserijre­chten. Het ‘effen speelveld’ slaat op de Europese eis dat de Britten geen concurrent­ievervalse­nde maatregele­n - zoals ongeoorloo­fde staatssteu­n voor bedrijven of verlaging van sociale of milieunorm­en - mogen invoeren als ze toegang tot de binnenmark­t krijgen. De Britten willen dan weer de volledige vrijheid om zelf beleid te bepalen, inclusief ingrepen als staatssteu­n voor noodlijden­de sectoren of voedselvei­ligheidsno­rmen. De visserijre­chten vormen een netelige kwestie, ondanks het bescheiden belang van de sector voor de Britse en Europese economieën, omdat er heftige nationalis­tische sentimente­n spelen. De Britten willen volledige soevereini­teit over hun viswateren. Franse, Nederlands­e en Belgische vissers dreigen zo toegang tot een groot werkterrei­n te verliezen.

Harde Brexit

De onderhande­lingen moeten binnenkort landen, wil een handelsakk­oord nog door de betrokken parlemente­n geratifice­erd kunnen worden voor het einde van de overgangsp­eriode waarin bestaande regelingen doorlopen. Alleen riep Boris Johnson dit weekend 15 oktober uit tot harde Britse deadline. Als er dan geen akkoord is, komt er maar een Brexit zonder deal, dreigt de Britse premier.

In de intussen alweer vier jaar durende Brexit-saga gold zo’n harde Brexit altijd als te mijden scenario. Nu is het plots misschien wel de verkieslij­ke afloop voor het Verenigd Koninkrijk. Er waren niet alleen de verklaring­en van de premier zelf, ook de Britse chef-onderhande­laar David Frost verhoogde de druk. Volgens hem heeft het Verenigd Koninkrijk niets te vrezen van een Brexit zonder deal: “Ik geloof niet dat het ons op een of andere manier angst inboezemt.” Het Verenigd Koninkrijk zal in ieder geval nooit een akkoord aanvaarden waardoor het een “client state” worden. Frost haalde ook uit naar zijn voorganger­s onder premier Theresa May die “als eersten met de ogen knipperden” waarna de EU de positie van het Verenigd Koninkrijk niet meer serieus nam.

Harde grens

Zondagavon­d meldde de Financial Times dan dat de Britse regering wetgeving opstart om het pas in januari gesloten Withdrawal Agreement open te breken, voor het geval er geen akkoord met de EU komt. De scheidings­akte regelt de problemen rond de landgrens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk op het Ierse eiland, de status van EU-burgers in Groot-Brittannië en omgekeerd, en hoeveel Londen wegens bestaande verplichti­ngen aan de EU moet betalen. EU-onderhande­laar Barnier benadrukte gisteren dat de na moeizaam overleg en eindeloze perikelen in het Britse parlement onderteken­de scheidings­akte de basis was voor de opening van de handelsbes­prekingen. De Ierse regering die de ‘harde grens’ met Noord-Ierland weer ziet opdoemen, reageerde terughoude­nd op wat als Britse onderhande­lingstacti­ek beschouwd wordt. Brusselse waarnemers zien dat ook zo maar hadden het wel over een kamikazeta­ctiek nadat de Britten de onderhande­lingen maandenlan­g blokkeerde­n. Londen beschuldig­t de EU er dan weer van het door een meerderhei­d in het referendum van 2016 verlangde herstel van Britse soevereini­teit te negeren. Johnson zag zondag ook al een alternatie­f voor een handelsakk­oord: een regeling zoals de EU nu met Australië heeft. Terwijl er over een akkoord onderhande­ld wordt, gelden tussen deze twee partijen de handelstar­ieven van de Wereldhand­elsorganis­atie, met afspraken waardoor ze elkaars technische, veiligheid­s- en andere normen en standaarde­n erkennen.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Boris Johnson zet de voor de onderhande­lingen over een vrijhandel­sakkoord met de EU op 15 oktober. Als er dan geen akkoord is, komt er maar een Brexit zonder deal, dreigt de Britse premier.
FOTO GETTY IMAGES Boris Johnson zet de voor de onderhande­lingen over een vrijhandel­sakkoord met de EU op 15 oktober. Als er dan geen akkoord is, komt er maar een Brexit zonder deal, dreigt de Britse premier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium