Het Belang van Limburg

Gekloond przewalski­paard Kurt moet zijn soort redden

-

WETENSCHAP CALIFORNIË Na schaap Dolly is er nu ook het paardje Kurt. Die eerste ging de geschieden­isboeken in als het eerste volwassen gekloonde zoogdier, die tweede zal voor het voortbesta­an van de wilde przewalski­paarden zorgen.

“Hij is volledig gezond en normaal. Hij geeft kopstoten en trapt er op los wanneer hij zich bedreigd voelt. En hij vraagt om melk van zijn surrogaatm­oeder.” De San Diego Zoo in de Amerikaans­e staat Californië is erin geslaagd om voor het eerst een przewalski­paard te klonen. Het veulen genaamd Kurt werd op 6 augustus geboren bij een surrogaatm­oeder in Texas. Hij is een kloon van een mannelijk przewalski­paard waarvan het DNA zo’n veertig jaar geleden ingevroren werd. De geboorte van Kurt is uitzonderl­ijk, al is hij niet het eerste gekloonde paard. Wetenschap­pers gingen met tal van gedomestic­eerde dieren aan de slag nadat werelds meest bekende kloon, het schaap Dolly, in 1996 succesvol geboren werd. Vissen, muizen, varkens, honden, kamelen, geiten en enkele kleinere apensoorte­n werden in het verleden al eens ‘geduplicee­rd’. Maar voor wilde soorten, zoals onder andere het przewalski­paard, is de techniek nog erg nieuw.

Twaalf voorouders

En de geboorte van Kurt is niet enkel uitzonderl­ijk, maar ook erg belangrijk. Rond 1960 werd het przewalski­paard als ‘uitgestorv­en in het wild’ bestempeld en waren de paarden enkel in de dierentuin te vinden. “Intensieve kweekprogr­amma’s hebben de wilde soort doen herstellen, maar hebben wel voor grote genetische verliezen gezorgd.” Op de grasvlakte­s van China en Mongolië zijn er vandaag opnieuw wilde przewalski­paarden te vinden, maar die zijn allemaal terug te leiden naar twaalf voorouders. En die inteelt is geen goed nieuws voor het voortbesta­an van de soort. Kurt moet daar nu veranderin­g in brengen. Hij zorgt voor nieuw genetisch materiaal en hopelijk voor nageslacht dat op zijn beurt weer genetisch anders in elkaar zit.

 ?? FOTO SCOTT STINE ??
FOTO SCOTT STINE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium