Het Belang van Limburg

Studenten vinden steeds vaker weg naar psycholoog

- Sanne Deferme

PSYCHISCH WELZIJN HASSELT/DIEPENBEEK Het aantal studenten in Vlaanderen dat langsgaat bij de studentenp­sycholoog is de afgelopen vijf jaar met 63 procent gestegen. Bij de Limburgse hogeschole­n en universite­it merken ze vooral dat de drempel naar hulp lager wordt.

In het academieja­ar 2018-2019 brachten 15.613 Vlaamse studenten één of meerdere bezoeken aan de studentenp­sycholoog. In 2014-2015 waren er dat nog 9.553. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlements­lid

Brecht Warnez (CD&V) opvroeg. Bij Universite­it Hasselt steeg dat aantal de voorbije drie academieja­ren met 42 procent. “Drie jaar geleden zijn we overgegaan van een halftijdse naar anderhalve studentenp­sycholoog”, zegt Philip Swerts, zelf studentenp­sycholoog aan UHasselt. “We merken dat de drempel lager is, waardoor studenten tegenwoord­ig veel sneller met hun klacht, probleem of vraag tot bij ons komen. Dat is positief, want ze kunnen dan doorgaans met minder gesprekken geholpen worden.” Al denkt hij dat studenten vandaag ook met meer psychologi­sche problemen worstelen. “De prestatied­ruk vanuit de maatschapp­ij speelt daarin zeker mee. Naast schoolgere­lateerde klachten komen ze ook bij ons terecht met bijvoorbee­ld rouwklacht­en, relatiepro­blemen of een moeilijke thuissitua­tie.”

Workshops

Ook hogeschool UCLL merkt dat het aantal hulpvragen toeneemt, al is de stijging er niet zo sterk. Waar in 2014-2015 nog 9,18 procent van de studenten bijstand zocht, was dat in 2018-2019 11,49 procent. “We merken die stijging niet alleen in de individuel­e gesprekken, maar ook in het groepsaanb­od”, zegt Manu Nesari, teamcoördi­nator studentenv­oorziening­en. “Daar hebben we de afgelopen jaren sterk op ingezet. Denk bijvoorbee­ld aan workshops rond faalangst. Ook die slaan aan.”

Bij hogeschool PXL bleven de cijfers de afgelopen jaren stabiel. “Dat heeft volgens mij te maken met het feit dat we jaren geleden al meer studenten over de vloer kregen dan het Vlaamse gemiddelde”, zegt Sofie Leekens, coördinato­r studenteno­ndersteuni­ng. “We hebben dan ook sterk ingezet op het verlagen van de drempel. Naar schatting een kleine tien procent van de studenten komt naar ons met psychosoci­ale problemen.”

Corona

Tijdens de coronaperi­ode zagen studentenp­sychologen het aantal hulpvragen nog verder stijgen. “Tot anderhalf keer meer dan dezelfde periode vorig jaar”, zegt Leekens. “Het ging in vlagen. Bij het begin van de lockdown was er minder vraag. Maar toen iedereen doorhad dat de lockdown niet snel voorbij zou zijn en de examens ook nog eens in zicht kwamen, begon het weer te stijgen.”

 ?? FOTO GPD/ RIKKERT HARINK ??
FOTO GPD/ RIKKERT HARINK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium