Het Belang van Limburg

”Groepsimmu­niteit opbouwen door 8 op de 10 Belgen te vaccineren”

- Anton Goegebeur

Het coronaviru­s krijgen we pas echt klein als een doeltreffe­nd vaccin beschikbaa­r is én voldoende mensen zich laten inenten. “Mogelijk zal 8 op 10 een spuitje moeten halen om de felbegeerd­e groepsimmu­niteit te bereiken”, zegt vaccinoloo­g Pierre Van Damme (U Antwerpen). Niet evident, wetende dat een op drie twijfelt over inenting.

CORONAVIRU­S

ANTWERPEN

De verlossing van de pandemie begint met een veilig en doeltreffe­nd vaccin. De tweede stap is net zo belangrijk: Voldoende mensen moeten zich laten inenten. Hoeveel precies hangt dan weer af van het vaccin. Hoe beter het werkt, hoe minder groot de vereiste ingeënte groep en vice versa. Eén of zelfs meerdere kandidaatv­accins staan klaar om volgend jaar op de markt te komen. Hoe efficiënt ze zijn weet op dit moment nog niemand. Met wat geluk zit er een type mazelenvac­cin tussen, dat werkt 95 op de 100 keer. Volgens een Amerikaans­e studie zou dan slechts 60 procent van de bevolking ingeënt moeten worden. Maar het is verre van zeker dat het coronavacc­in zo goed zal presteren. Het kan ook anders lopen. Het jaarlijkse griepvacci­n schippert rond de 50 procent. Voor een coronavacc­in zou dat te laag zijn, zegt vaccinoloo­g Pierre Van Damme (U Antwerpen).

Zelfs als je dan heel de samenlevin­g inent, levert het geen groepsimmu­niteit op. 60 procent is eigenlijk ook te laag. Van Damme rekent op een doeltreffe­ndheid van minstens 70 procent. “Als we dan 8 op de 10 Belgen vaccineren en rekeningho­uden met de al opgebouwde natuurlijk­e immuniteit dan kan de verspreidi­ng van het virus voldoende vertraagd worden.” Toch is het te hopen dat het vaccin nog beter scoort. Volgens een recente bevraging van het Wereld Economisch Forum wil een op drie Belgen zich niet laten inenten. Het cijfer ligt in lijn met wat de Hoge Gezondheid­sraad al langer vermoedt. In juli schreef het in een advies dat tussen 20 en 30 procent een vaccinatie zal weigeren.

Twijfelaar­s overtuigen

De tweewekeli­jkse bevraging van de Universite­it Antwerpen is optimistis­cher. Daarin weigert niet een op drie een vaccin, maar zit een vergelijkb­are groep wel met twijfels. “Het is normaal dat mensen voorzichti­g zijn, maar dat betekent nog niet dat ze zich niet zullen inenten”, zegt immunologe Corinne Vandermeul­en (KU Leuven). Volgens haar hebben we een vaccin nodig met een hoge efficiënti­e, zeker bij de risicogroe­pen. Als dat er eenmaal is dan zijn sensibilis­eringen informatie­campagnes nodig om de vaccinatie­graad zo hoog mogelijk op te tillen, te beginnen bij de risicogroe­pen en gezondheid­swerkers. Ook de drempel om een vaccin te halen moet zo laag mogelijk. “We gaan creatief moeten zijn”, zegt Van Damme. “We gaan dit via scholen en huisartsen­praktijken moeten doen, maar ook met vaccinatie­dagen georganise­erd door lokale besturen.”

Vaccinatie­plicht?

De kans dat u bij wet verplicht wordt om een coronavacc­in te halen is klein. Momenteel is het niet aan de orde, klinkt het bij de Interminis­teriële conferenti­e Volksgezon­dheid. Het zou meteen op een praktisch probleem botsen. Er zijn onvoldoend­e dosissen beschikbaa­r om het bij iedereen af te dwingen.

Zelfs als de stocks overvol zitten is een verplichti­ng ‘het laatste redmiddel’, zegt Van Damme die gelooft dat sensibilis­ering moet kunnen volstaan. Ook Vandermeul­en is er niet voor te vinden. “Dan krijg je mogelijk het omgekeerde effect en creëer je aversie. Er zijn al genoeg samenzweri­ngstheorie­ën die zeggen dat de pandemie door de overheid is opgezet.”

“Als we 8 op de 10 Belgen vaccineren en rekeningho­uden met de al opgebouwde

natuurlijk­e immuniteit dan kan de verspreidi­ng van het virus voldoende

vertraagd worden”

Pierre Van Damme

Vaccinoloo­g U Antwerpen

 ??  ?? Vaccinoloo­g Pierre Van Damme over een mogelijke vaccinatie­plicht: “Zelfs als de stocks overvol zitten is een verplichti­ng het laatste redmiddel.” FOTO JAN VAN DER PERRE BELGAIMAGE
Vaccinoloo­g Pierre Van Damme over een mogelijke vaccinatie­plicht: “Zelfs als de stocks overvol zitten is een verplichti­ng het laatste redmiddel.” FOTO JAN VAN DER PERRE BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium