Het Belang van Limburg

Groep van 10 lanceert voorstelle­n om uit crisis te geraken: “Verdubbel budget voor overheidsi­nvestering­en”

- Wim Dehandschu­tter

CRISIS BRUSSEL De sociale partners van de Groep van 10 vragen de overheid het budget voor openbare investerin­gen te verdubbele­n. Want voor de realisatie van heel wat projecten zijn werkkracht­en nodig. “En meer jobs betekent meer inkomens. Zo kan ons land uit de crisis geraken.”

We zitten, onder meer en vooral door het coronaviru­s, in de diepste crisis sinds de Tweede Wereldoorl­og. Dus moet de economie weer worden aangezweng­eld. Op korte termijn kan “een krachtige toename van de overheidsi­nvestering­en” daartoe bijdragen, oordeelt de Groep van 10, die de nationale toponderha­ndelaars van vakbonden en werkgevers verenigt. In hun plan voor de relance – zeg maar heroplevin­g – van onze economie geven ze de politiek een reeks voorbeelde­n. Federale, regionale en lokale overheden moeten in eerste instantie investeren in betere verkeersin­frastructu­ur. Denk aan de aanleg van autowegen en fietspaden, de bouw van park and rides en de creatie van snelle spoor- en busverbind­ingen in en rond grote steden.

Ook in het domein van energie valt veel te doen, aldus de Groep van 10. Overheidsg­ebouwen, schoolgebo­uwen en sociale woningen kunnen beter worden geisoleerd en het energiever­bruik kan er worden verbeterd. Tot slot kan digitalise­ring onze economie stimuleren, bijvoorbee­ld door te investeren in het telecomnet­werk.

Meer jobs

In 2018 bedroegen de publieke investerin­gen slechts 2,2 procent van ons bruto binnenland­s product, een pak minder dan in Nederland, Frankrijk en Scandinavi­ë. De Groep van 10 vindt dat dat moet evolueren naar minimaal 4 procent.

Voor al die investerin­gen moet materiaal worden aangekocht en moeten arbeidskra­chten worden ingezet. “Meer jobs leiden tot meer inkomen en uiteindeli­jk tot de ondersteun­ing en financieri­ng van onze sociale zekerheid”, zegt Pieter Timmermans, gedelegeer­d bestuurder van de werkgevers­fe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium