Het Belang van Limburg

“Blij verrast met initiatief”

-

Het Limburgs Kunstenove­rleg (LIKO) is “blij verrast” met het initiatief van de gouverneur. “We kunnen altijd meer kracht gebruiken.”

Het LIKO probeert al langer tot een sterker cultuurvel­d te komen door de krachten te bundelen. Toch vindt Christophe Aussems, theatermak­er bij Het nieuwstede­lijk en een van de drijvende krachten achter het LIKO, het initiatief van de gouverneur zeker niet overbodig. “Ik vermoed dat de gouverneur ook sectoren als economie, onderwijs en toerisme rond de tafel wil krijgen. Dat zou zeker een meerwaarde zijn.”

Volgens Aussems is de kwaliteit van de subsidiedo­ssiers niet het grootste probleem. “Als je als organisati­e in een voortduren­de overleving­smodus zit, is het onmogelijk om je op de lange termijn te focussen en goede plannen te maken.

Daarom moeten we goed nadenken over hoe we het landschap hier organisere­n en waar we kunnen samenwerke­n. Wat we nodig hebben, zijn meer sterke spelers zoals Z33, Musica of Het nieuwstede­lijk. Als we voldoende stabiele organisati­es mét knowhow hebben, dan volgen die projectsub­sidies wel in hun kielzog.” Ook Pieter Jan Valgaeren, die in 2018 door toenmalig cultuurmin­ister Gatz werd aangesteld om de Limburgse cultuursec­tor vooruit te helpen, juicht Lantmeeter­s’ zet toe. “Er heeft de voorbije jaren al veel bewogen, maar er is nog een lange weg te gaan. Ik heb mijn deel van het werk gedaan, als iemand anders het nu overneemt, is dat des te beter.”

 ?? FOTO DIETER TELEMANS ?? Christophe Aussems van Het nieuwstede­lijk.
FOTO DIETER TELEMANS Christophe Aussems van Het nieuwstede­lijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium