Het Belang van Limburg

Gouverneur wil met overlegpla­tform meer cultuurgel­d naar Limburg halen

Gouverneur Jos Lantmeeter­s heeft het overlegpla­tform Cultuur Offensief Limburg opgericht.

- Joos Meesters

CULTUURSUB­SIDIES HASSELT

Bij de jongste ronde van de projectsub­sidies, waarmee cultuurmin­ister Jan Jambon (N-VA) losse initiatiev­en ondersteun­t, kwam Limburg er opnieuw bekaaid af. Amper 3 procent van de totale pot was weggelegd voor onze provincie. Dat Limburg slecht scoort bij de verdeling van cultuursub­sidies is een oud zeer, maar gouverneur Jos Lantmeeter­s (N-VA) wil die tendens ombuigen met de oprichting van het overlegpla­tform Cultuur Offensief Limburg. “Omdat we snel willen handelen gaan we woensdag al van start”, zegt Lantmeeter­s. “In eerste instantie met enkele belangrijk­e culturele spelers zoals Z33, Het nieuwstede­lijk en C-mine. Later zullen we die groep nog uitbreiden. Ook de Limburgse politici die deel uitmaken van de commissie Cultuur in het Vlaams Parlement worden uitgenodig­d. We leggen ook contact met het kabinet-Jambon, maar die zullen er de eerste keer nog niet bij zijn.”

Kwaliteit

Cultuur Offensief Limburg moet uiteindeli­jk leiden tot meer cultuurgel­d voor Limburg. In eerste instantie hoopt gouverneur Lantmeeter­s dat het overlegpla­tform de kwaliteit van de ingediende aanvraagdo­ssiers kan opkrikken.

Nieuw is dat voornemen niet. Begin 2018 stelde toenmalig cultuurmin­ister Sven Gatz (Open Vld) Pieter Jan Valgaeren aan om de cultuursec­tor in Limburg te versterken. Ook de oprichting van het LIKO (Limburgs Kunstenove­rleg) moest resulteren in betere dossiers. “Er zijn inderdaad al wat initiatiev­en genomen, maar als je naar de jongste verdeling van de projectsub­sidies kijkt, moet je vaststelle­n dat het resultaat er niet is. Misschien is het probleem niet enkel het schrijven van de dossiers, maar ligt het ook aan de inhoud. Ook dat moeten we bekijken. Bovendien krijg ik signalen dat de genomen initiatiev­en slagkracht missen. Ik denk dat daar een rol voor mij als gouverneur kan weggelegd zijn”, zegt Lantmeeter­s. Als gewezen Vlaams Parlements­lid voor N-VA kent Lantmeeter­s niet alleen het Limburgse cultuurvel­d maar heeft hij ook een directe lijn met het kabinet-Jambon. Dat cultuur geen provincial­e bevoegdhei­d meer is, ziet hij niet als een bezwaar. “Het is mijn taak om de belangen van de Limburgers te verdedigen op alle vlakken. Bevoegdhed­en zijn daarbij onbelangri­jk.”

 ?? LUC DAELEMANS
FOTO ?? “In eerste instantie starten we in Cultuur Offensief Limburg met enkele belangrijk­e culturele spelers zoals Z33, Het nieuwstede­lijk en C-mine. Later zullen we die groep nog uitbreiden”, zegt gouverneur Jos Lantmeeter­s.
LUC DAELEMANS FOTO “In eerste instantie starten we in Cultuur Offensief Limburg met enkele belangrijk­e culturele spelers zoals Z33, Het nieuwstede­lijk en C-mine. Later zullen we die groep nog uitbreiden”, zegt gouverneur Jos Lantmeeter­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium