Het Belang van Limburg

Zes op de tien middelbare scholieren kiezen voor de fiets

-

SCHOOLVERV­OER BRUSSEL

Voor de coronapand­emie maakte bijna de helft van de middelbare scholieren gebruik van het openbaar vervoer, maar uit een enquête van VAB blijkt dat een op de drie busen tramgebrui­kers is overgestap­t op de fiets.

Nu maken bijna zes op de tien middelbare scholieren gebruik van de fiets. VAB vraagt zich wel af of dat zo blijft wanneer het slechter weer wordt. VAB vreesde dat veel scholieren die voor de coronacris­is met de bus of tram naar school gingen, nu met de auto naar school gebracht zouden worden. Maar uit een enquête van VAB bij 5.500 respondent­en blijkt dat veel jongeren de overstap naar de fiets hebben gemaakt. 30 procent van de middelbare scholieren die normaal het openbaar vervoer gebruiken, is overgestap­t op de fiets. 16 procent wordt met de auto gebracht en 44 procent blijft het openbaar vervoer gebruiken. Zo is de fiets nu het meest gebruikte vervoermid­del. Vroeger ging 44 procent met de fiets, nu 59 procent. Het aandeel openbaar vervoer valt terug van 47 procent naar 24 procent. Het aandeel jongeren dat te voet naar school gaat, blijft stabiel op 12 procent. Door de sterke toename van het aantal fietsers naar secundaire scholen, roept VAB steden en gemeenten op om aandacht te hebben voor de veiligheid voor fietsers.

VAB verwacht wel dat veel jongeren na 25 oktober, bij de omschakeli­ng naar het winteruur, opnieuw zullen kiezen voor de auto of het openbaar vervoer. De organisati­e roept De Lijn op om tegen dan een aangepast aanbod uit te werken. Een andere suggestie is dat scholen zelf vervangend vervoer regelen.

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) heeft wel oren naar die bekommerni­ssen. “Ik heb opdracht gegeven te onderzoeke­n in welke mate de autobusen autocarbed­rijven kunnen ingezet worden voor het woon-schoolverk­eer om extra capaciteit te krijgen aan bussen en buschauffe­urs. Hierover is er een overleg met De Lijn en FBAA”, zegt de minister.

 ??  ?? Nu maken bijna zes op de tien middelbare scholieren gebruik van de fiets. FOTO HOLLANDSE HOOGTE / SIJMEN HENDRIKS
Nu maken bijna zes op de tien middelbare scholieren gebruik van de fiets. FOTO HOLLANDSE HOOGTE / SIJMEN HENDRIKS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium