Het Belang van Limburg

Gratis werfwater voor inwoners tegen de verspillin­g grondwater

-

en 18 uur gratis werfwater aftappen. Het water is niet geschikt om te drinken, koken of voor zwembaden, maar bijvoorbee­ld wel om de tuin te besproeien. “Daarnaast gebruiken we het werfwater ook om de bomen op de site te irrigeren”, vult Gert Petit van Matexi aan. “Als je het grondwater wegzuigt, sterven ze af. Normaal verdwijnt op een werf als deze 10.000 liter grondwater per uur rechtstree­ks in het riool. Nu vangen we een deeltje daarvan op in een container. Lokale landbouwer­s en de groendiens­t van de gemeente Diepenbeek kunnen het gebruiken voor besproeiin­g. Voorlopig is dit een druppel op een hete plaat, maar het is een begin.”

Matexi ging in zee met werfwater.be, een initiatief van IT-bedrijf Lemon Companies en innovatieb­ureau Switchrs. Zij lieten het water testen voor gebruik. “Ons platform wil aanbieders van water in contact brengen met partijen die water nodig hebben om zo de verspillin­g tegen te gaan. Er zijn zelfs bouwwerven waar 100.000 liter water per uur verloren gaat. Het meest logische is dat we het water lokaal herverdele­n via lange leidingen.” “Diepenbeek heeft een klimaatpla­n met als onderdeel het nuttig hergebruik van grond- of regenwater. Dit projectpla­n helpt ons dat klimaatpla­n te realiseren”, zegt de Diepenbeek­se burgemeest­er Rik Kriekels (N-VA). “Voor grote verkavelin­gen als deze moet je oplossinge­n zoeken, maar voor kleinere bouwplaats­en vragen we de mensen meestal om het water af te voeren in de weides achter hun huis.”

Regel

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil met haar Blue Deal de droogte aanpakken. “Wat hier gebeurt, is pionierswe­rk. Maar dit zal de regel worden in Vlaanderen”, zegt ze. “Ons grondwater­peil staat historisch laag. Dat heeft niet alleen te maken met de klimaatver­andering. We hebben de laatste 50 jaar ook 75 procent van onze natte natuur drooggeleg­d. Ik krijg heel veel mails van mensen die zich eraan storen dat het water op bouwwerven rechtstree­ks de riool ingaat. Terecht, want we hebben die luxe niet. Dit water kan hergebruik­t worden door landbouwer­s, gemeentedi­ensten, en als er geen andere oplossing is, kan het terug de grond in. Van alle OESO-landen staat Vlaanderen op de vierde plaats met het minste waterbesch­ikbaarheid. Er worden oorlogen gevoerd om water. Het is te zot voor woorden dat wij water in het riool blijven dumpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium