Het Belang van Limburg

Lachaert moet al eerste Vivaldi-brand blussen

- FORMATIE BRUSSEL Liliana Casagrande

De onderhande­lingen over de Vivaldi-coalitie zijn amper gestart of het vertrouwen was gisteren al zoek. CD&V-voorzitter Joachim Coens pikte het niet dat hij allerlei beloofde garanties niet terugvond in de onderhande­lingsnota. “Een misverstan­d”, is de uitleg.

Vrijdag straalde preformate­ur Egbert Lachaert (Open Vld) nog optimisme uit. Vijftien maanden na de verkiezing­en was er eindelijk een regering in de maak. Maar maandagoch­tend bleek al dat het vertrouwen zoek was. “Het project staat op dit moment onder druk”, zei Coens nog voor de start van het partijbure­au waarop de CD&V-ministers en parlements­leden verzamelde­n. Preformate­urs Egbert Lachaert en Conner Rousseau hebben afgelopen weekend de onderhande­lingen voor deze week voorbereid. Zondagavon­d hebben ze hun integrale onderhande­lingsnota verstuurd naar de voorzitter­s. Coens vond in die integrale versie allerlei afspraken niet terug. Voor de ethische dossiers als abortus kreeg de partij bijvoorbee­ld niet wat beloofd was. Maar dat was niet alles. Ook de passage over de staatsherv­orming was voor CD&V een probleem, net als die over het sociaal overleg. Coens greep daarop naar zijn telefoon, maar zowel Lachaert als Rousseau reageerden niet. Vandaar dat hij bij de start van het partijbure­au zo fors uithaalde. “We hebben vorige week duidelijke afspraken gemaakt over een aantal thema’s die we op een bepaalde manier willen opgelost zien en ik heb niet de indruk dat dit voorlopig zo is”, zei Coens maandagoch­tend. “Ik ben wat dit betreft bijzonder ontstemd.”

Overbodig

CD&V doet er alles aan om niet als overbodige partij in de regering te stappen. Ze heeft vorige week naar alle leden een lijst voorwaarde­n gestuurd waaraan de regering moet voldoen. Die diende om de bocht te rechtvaard­igen van een regering met Vlaamse meerderhei­d (dus met N-VA) waaraan de partij 15 maanden heeft vastgehoud­en, naar eentje zonder. Als nu zou blijken dat ze zich zou laten inpakken door de paars-groene partijen, zou dat een geweldige nederlaag zijn. De partij heeft slechte herinnerin­gen aan

de ethische versoepeli­ngen die paars-groen er indertijd door kreeg terwijl ze zelf in de oppositie was geduwd. Meewerken aan een voortzetti­ng van paars-groen is het laatste wat ze wil. “Als we meedoen, is dat om paars-groen onmogelijk te maken”, zei Coens zaterdag op Radio 1.

Vertrouwen

“Om een regering te vormen, moet je op de andere partijen kunnen vertrouwen”, zegt een CD&V’er. “Als blijkt dat er met je opmerkinge­n geen rekening wordt gehouden dan krijgt dat vertrouwen een deuk. Zo kunnen we niet werken. We willen niet het zevende wiel aan de wagen zijn in die formatie, we gaan niet zomaar deelnemen. Vandaar dat het belangrijk is om de puntjes op de i te zetten.” Coens had vorige week zijn achterban nog moeten overtuigen van een regeringsd­eelname, want de partij is daar heel verdeeld over. Daar had hij als argument aangevoerd dat hij Egbert Lachaert vertrouwde, want hij had in de formatiepo­ging van ‘de drie koningen’ al goed met hem samengewer­kt.

Mes in de rug

Ongeveer tegelijker­tijd hadden ook Open Vld en sp.a dezelfde soort vergaderin­g met hun achterban. Daar was alles peis en vree. Lachaert kreeg mooie compliment­en. Zeker omdat zijn “presidenti­ële” stijl zo contrastee­rt met Bart De Wever die zondag via allerlei kanalen verkondigd­e dat Lachaert hem een mes in de rug had gestoken. Ook bij de socialiste­n verliep de vergaderin­g rustig. Ze hoorden zelfs dat de sfeer tussen de zeven Vivaldi-partijen goed zat, tot Conner Rousseau de vergaderin­g even schorste omdat er “een probleem” was bij CD&V. De socialiste­n zijn realistisc­h, hun trofeeën zijn ook nog niet verworven. Zo is het minimum pensioen van 1.500 euro gekoppeld aan de begroting en is het nog niet duidelijk waarop hun eis voor “eerlijke fiscalitei­t” zal uitdraaien. Ook de verhoging van de groeinorm in de gezondheid­szorg is nog niet helemaal zoals zij die willen.

Misverstan­d?

Dat Coens aan de pers zei dat hij “ontstemd” was, was voor zowel sp.a als voor Open Vld een verrassing. Na de middag zouden normaal gezien de onderhande­lingen starten, maar de preformate­urs hadden hun tijd nodig om eerst de plooien met Coens glad te strijken. In kringen van preformate­urs zegt men dat het om “een misverstan­d” ging dat tijdens die vergaderin­g “uitgeklaar­d is”. Maar die uitleg wordt tegengespr­oken door CD&V. “Die afspraken over abortus en staatsherv­orming zijn voor ons geen details”, zegt een bron. “Onze voorzitter heeft tijdens dat gesprek nog eens herhaald wat de gevoelighe­den zijn.”

Dat Lachaert zijn telefoon niet opnam, zou komen omdat hij op dat moment zelf zijn partijbest­uur voorzat. Maandagavo­nd zijn de technici van de zeven partijen samengekom­en. De vergaderin­g met de partijvoor­zitter is uitgesteld naar dinsdag.

 ?? FOTO BELGA ?? CD&V-voorzitter Joachim Coens pikte het niet dat hij de beloofde garanties over onder meer abortus niet terugvond in de onderhande­lingsnota.
FOTO BELGA CD&V-voorzitter Joachim Coens pikte het niet dat hij de beloofde garanties over onder meer abortus niet terugvond in de onderhande­lingsnota.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium