Het Belang van Limburg

Twee op drie trajectcon­troles in Vlaanderen werken niet

De problemen met de trajectcon­troles in Vlaanderen raken maar niet opgelost. Twee op de drie camera’s werken niet.

- Timmie van Diepen

Vlaanderen investeerd­e de afgelopen jaren miljoenen euro’s in de installati­e van trajectcon­troles, maar de grote meerderhei­d van die controles werkt niet. Van de 215 trajectcon­troles die eind deze maand geïnstalle­erd zullen zijn, staan er maar liefst 137 werkloos bij.

De oorzaak ligt bij de centralisa­tie van de gegevens. De federale politie werkt daarvoor aan de oprichting van een nieuwe databank, die alle beelden van ANPR-camera’s voor nummerplaa­therkennin­g in heel het land moet centralise­ren. Die databank moest starten in 2018, maar heeft intussen al bijna 2,5 jaar vertraging opgelopen. Daardoor zijn bijna alle trajectcon­troles die na 2018 werden geïnstalle­erd nog geen seconde actief geweest.

Tot grote onvrede van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Zij eist een snelle oplossing. “Verkeersve­iligheid is voor mij een toppriorit­eit, maar dan moet er wel worden gehandhaaf­d. We kunnen geen mensenleve­ns redden met besluitelo­osheid of bureaucrat­ie.”

De problemen met de trajectcon­troles in Vlaanderen raken maar niet opgelost. Van de 215 trajectcon­troles die eind deze maand geïnstalle­erd zullen zijn, werken er maar liefst 137 niet. “Verkeersve­iligheid is voor mij een toppriorit­eit, maar dan moet er wel worden gehandhaaf­d”, zucht mobiliteit­sminister Lydia Peeters (Open Vld).

Het principe is simpel: je plaatst op twee punten naast dezelfde snel- of gewestweg een ANPR-camera die nummerplat­en herkent en meet vervolgens de tijd tussen de passage aan de ene camera en de passage aan de andere. Wie te snel rijdt, zal er sneller passeren dan toegelaten en krijgt een boete.

Maar zo simpel blijkt het in de praktijk niet te zijn. Op dit moment zijn er in Vlaanderen maar 78 trajectcon­troles actief, terwijl op 97 andere locaties de camera’s klaar staan maar noodgedwon­gen werkloos blijven. Tegen eind september moeten er nog eens 40 extra trajectcon­troles actief worden, maar ook daar zal voorlopig geen enkele boete worden uitgedeeld.

Van het totale aantal van 215 trajectcon­troles dat Vlaanderen eind deze maand zal tellen, zal dus maar één op de drie effectief werken. Als alle geplande installati­es worden gerealisee­rd, zal het aantal trajectcon­troles de komende maanden en jaren stijgen tot 302.

Databank

Hoe dat kan? In 2016 werd op federaal niveau beslist dat er één centrale databank moest komen waarin de gegevens van alle ANPR-camera’s voor nummerplaa­therkennin­g worden opgeslagen (zowel die van trajectcon­troles als de camera’s die alleen dienen voor nummerplaa­therkennin­g). Dat moet de politie toelaten om de boetes te centralise­ren en om sneller te kunnen reageren als er bijvoorbee­ld een gestolen wagen aan zo’n ANPR-camera voorbijrij­dt.

In de tussentijd is het Agentschap Wegen en Verkeer gestopt om zelf servers bij lokale politiezon­es te installere­n om de beelden te verwerken, omdat de beelden dus niet langer lokaal zouden worden behandeld maar naar centrale servers zouden worden doorgestuu­rd. Alleen geraakt de realisatie van dat centrale ANPR-Management System (AMS) maar niet van de grond.

Afschrikef­fect

Aanvankeli­jk was de start van het AMS gepland in mei 2018, maar de timing werd al verschille­nde keren opgeschove­n door technische problemen. Van het laatste kwartaal van 2019 naar het eerste kwartaal van 2020, dan juli 2020 en nu september 2020. Of die laatste deadline gehaald wordt, is nog maar de vraag. Er zouden intussen nieuwe problemen zijn opgedoken, onder andere op het vlak van privacy. Daardoor zijn de nieuwste trajectcon­troles - grosso modo de controles die sinds 2018 werden geïnstalle­erd, een investerin­g van grofweg 9 miljoen euro - nog nooit gebruikt. Volgens Verkeersve­iligheidsi­nstituut VIAS hebben de camera’s wel een afschrikef­fect, maar dat verdwijnt eenmaal burgers weten dat de camera’s niet werken en de echte snelheidsd­uivels niet worden beboet. “Een functioner­ende trajectcon­trole kan nochtans de snelheid drastisch doen dalen en het aantal letselonge­vallen op snelwegen met de helft vermindere­n”, zegt Stef Willems van het VIAS.

Bureaucrat­ie

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) zit met de handen in het haar. “Verkeersve­iligheid is voor mij een toppriorit­eit, maar dan moet er wel worden gehandhaaf­d. Trajectcon­troles worden ervaren als de meest eerlijke manier om de snelheid te controlere­n, vandaar dat ik hier extra middelen voor uittrek,

“We kunnen geen mensenleve­ns

redden met besluitelo­osheid of

bureaucrat­ie”

Lydia Peeters (Open Vld)

Vlaams minister van Mobiliteit

maar iedereen moet meewillen. We kunnen geen mensenleve­ns redden met besluitelo­osheid of bureaucrat­ie.”

Peeters schreef sinds haar aantreden al verscheide­ne brieven naar minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V), die bevoegd is voor de federale politie, maar een antwoord bleef uit. Wij vroegen zowel het kabinet van minister De Crem als de federale politie gisteren om uitleg. Volgens het kabinet van De Crem wordt de vooruitgan­g in het dossier nauw opgevolgd en wordt er alles aan gedaan om de verkeersve­iligheid te verbeteren. De federale politie laat weten dat er “een heel aantal vertragend­e factoren zijn van juridische aard”. “Het opzet van dit project is zeer ambitieus”, zegt projectman­ager Olivier Pire. “Maar we moeten er wel over waken dat de privacy van de burger beschermd wordt. Dat betekent dat er een privacy- en risicoanal­yse moet gebeuren van elk project. Deze analyse moet vervolgens worden voorgelegd aan het COC, het controleor­gaan op de politionel­e informatie. Tegelijk moeten er specifieke instructie­s komen van de minister hoe we met deze nieuwe technologi­e moeten omgaan, want de politie mag dit niet ongelimite­erd gebruiken. Deze richtlijn is voorgelegd aan het COC. We verwachten hun advies medio september 2020.”

Een concrete timing durft voorlopig niemand geven, maar het lijkt erop dat het nog even zal duren voor de trajectcon­troles effectief gebruikt kunnen worden. “Dit betekent niet dat er intussen niets gebeurt”, zegt Pire. “Integendee­l. De federale politie is bezig om in een testomgevi­ng na te gaan hoe het systeem zal reageren onder operatione­le omstandigh­eden. Dat helpt bij de bepaling van de verdere ingebruikn­ame, eens de blokkages opgeruimd zijn.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Op de gevaarlijk­e N757 tussen Kinrooi en Neeroetere­n kwam er dit jaar een trajectcon­trole. Maar ook hier werken de camera’s niet. “Trajectcon­troles worden ervaren als de eerlijkste manier om te controlere­n. Vandaar dat ik hier extra middelen voor uittrek. Maar iedereen moet wel meewillen”, zegt mobiliteit­sminister Lydia Peeters.
FOTO JEFFREY GAENS Op de gevaarlijk­e N757 tussen Kinrooi en Neeroetere­n kwam er dit jaar een trajectcon­trole. Maar ook hier werken de camera’s niet. “Trajectcon­troles worden ervaren als de eerlijkste manier om te controlere­n. Vandaar dat ik hier extra middelen voor uittrek. Maar iedereen moet wel meewillen”, zegt mobiliteit­sminister Lydia Peeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium