Het Belang van Limburg

Kunstserre tussen Haspengouw­se boomgaarde­n

-

Kunst in de open ruimte wérkt. Eén van de mooiste voorbeelde­n in Limburg is Reading between the lines van het kunstenaar­sen architecte­nduo Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenberg­h, beter bekend als het doorkijkke­rkje. Op een steenworp daarvandaa­n werd een stuk landbouwgr­ond van veertig aren klaargemaa­kt voor de bouw van een constructi­e in glas en staal, acht meter breed en veertig meter diep. Alleen al de verwerving van de grond is een merkwaardi­g verhaal, want agrarische arealen zijn moeilijk vast te krijgen. “Ik ben Piet Belet, de vorige eigenaar, ontzettend dankbaar dat hij afstand wilde doen van de grond. Als blijk van appreciati­e gaan we het project de Arthur-serre noemen, naar zijn zoontje dat enkele jaren geleden op veel te jonge leeftijd overleed.”

Reset Plein Air is de vierde fase in het Reset-project van Gert Robijns. De eerste is Het Dorp. In 2010 plaatste hij op een baan van de oude militaire luchthaven van Brustem een witte kopie van de pastorie en het kerkje van zijn geboortedo­rp Gotem op schaal 75/100. De volgende stap was Reset Home. Hij restaureer­de de woning van zijn grootouder­s en richtte die in als huis voor beeldende kunst. De afgelopen jaren vonden daar solotentoo­nstellinge­n plaats van Luc Tuymans, Bernd Lohaus, René Daniels, Massimo Bartolini, Rezi Van Lankveld en Rein Dufait, aan wie hij lesgaf in de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten in Gent.

De voorbije zomer volgde in Genk Reset Emile Van Doren. Rond de art-decovilla van de Brusselse landschaps­schilder Emile Van Doren (1865-1949) plaatste hij een grote spiegelcon­structie, die het omringende bos in de spiegels reflecteer­t. En nu is er dus Reset Plein Air, waarvan de deuren normaal binnen een jaar worden geopend.

Pitriet

De provincie stelde 12.500 euro ter beschikkin­g voor de uitwerking van het concept en de maquette. De Vlaamse Gemeenscha­p brengt 500.000 euro in toenmalig minister van Cultuur Sven Gatz gaf groen licht - en de stad Borgloon 30.000 euro voor de bouw. Over de inhoudelij­ke invulling heeft Gert Robijns al duidelijke ideeën. “Het wordt een kunstserre, die uit twee delen bestaat. In het voorste gedeelte is er ruimte voor kunst. De eerste gastkunste­naar wordt de Japanner Yutaka Sone, een man met een internatio­nale reputatie die afwisselen­d in China, de VS en Mexico werkt. Met pitriet vlecht hij palmbomen, die hij vervolgens beschilder­t. Achteraan worden groenten en fruit geteeld, helemaal in de lijn van de drie vorige projecten. Ik streef altijd naar een verbinding tussen twee gegevens, in dit geval natuur en cultuur.”

Resetten

“Ik vind ook het idee van resetten cruciaal in zijn filosofie”, haakt gedeputeer­de voor Toerisme Igor Philtjens in. “In coronatijd­en is die meer dan ooit actueel. We hebben letterlijk meer ruimte nodig. Waar kan je die beter vinden dan in de natuur? Gert legt daar een laag bovenop. Door cross-overs ga je anders naar het landschap kijken. Dat kunst in de openbare ruimte een toeristisc­he troef is, werd al overvloedi­g bewezen.”

“Een mooi voorbeeld is de Tranendree­f van Dré Wapenaar, vier traanvormi­ge boomtenten die aan hoogstambo­men hangen langs de dreef naar het kasteel van Hex. Zelfs de internatio­nale reisgids Lonely Planet besteedde er aandacht aan. Cultuur is geen bevoegdhei­d meer van de provincie, maar wel een bezorgdhei­d. Daarom zijn we erg tevreden dat we erin slaagden om middelen van Vlaanderen naar Limburg te halen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium