Het Belang van Limburg

Politie onderschep­t niet-verzekerde schoolbus

-

PROCES-VERBAAL De politie heeft vrijdagoch­tend in Munsterbil­zen een niet-verzekerde schoolbus laten takelen na een controle. Op dat ogenblik zaten alleen de bestuurder en een begeleider in de bus.

Het voertuig stond al langer gesignalee­rd als niet-verzekerd. Via ANPR-camera’s kregen de ordedienst­en de bus in het vizier.

Twee agenten op motor trokken er meteen op uit om de bus te onderschep­pen. Bij een controle in Munsterbil­zen bleek dat het voertuig inderdaad al langer niet in orde was met de verzekerin­g. De bestuurder viel uit de lucht. De bus is van een vervoersbe­drijf uit Anderlecht en werd gebruikt om kinderen van Tongeren, Wellen en Bilzen te vervoeren naar een school in Genk. Om de kinderen uiteindeli­jk toch op hun bestemming te krijgen, werd een vervangbus ingezet.

Het is niet de eerste keer dat de maatschapp­ij de regels overtreedt. Volgens anonieme getuigen neemt de directie het niet zo nauw met de richtlijne­n en worden niet zelden bestuurder­s ingezet die werken onder het gangbare loon. Veelal gaat het dan om mensen uit voormalige oostblokla­nden. Een schooldire­cteur die in het verleden al werkte met de maatschapp­ij weet dat die samenwerki­ng behoorlijk fout kan lopen. “Je denkt dat het allemaal wel verloopt zoals het moet, omdat het allemaal via vervoersma­atschappij De Lijn wordt geregeld, maar dat is geenszins het geval”, zegt de directeur. “We hebben al zoveel kleine en grote akkefietje­s gehad, dat we er niets meer mee te maken willen hebben.”

De Lijn kon vrijdag niet inhoudelij­k reageren op dit incident, maar onderzoekt de zaak.

“Totaal onverantwo­ord”

Francis Paulissen, voorzitter van de Samenwerke­nde Autobus- en Autocaruit­baters Limburg, weet dat er enkele spelers op de markt zijn die het niet zo nauw nemen met de regels. “Dit specifieke geval ken ik niet”, zegt Paulussen. “Maar we mogen niet vergeten dat we het hier hebben over de belangrijk­ste lading ter wereld: kinderen. Daarom vind ik het wraakroepe­nd dat er vervoersma­atschappij­en zijn die het niet zo nauw nemen met de regels. Die niet investeren in de veiligheid van hun bussen en die werken met onderbetaa­ld personeel. Los van de oneerlijke concurrent­ie, is dit totaal onverantwo­ord. Het is ook jammer dat soms scholen in bijvoorbee­ld het geval van schoolreiz­en er een prijzensla­g van maken.”

De bus werd in beslag genomen. Het bedrijf mag zich verwachten aan een proces-verbaal.

GENK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium