Het Belang van Limburg

Alles wijst erop dat Courtois op dit moment niet besmet is, maar dat corona wel door zijn lichaam heeft geslopen. Courtois niet mee naar Denemarken: “Omdat hij geen 90 minuten aankan”

-

SCHEIDSREC­HTER: SANDRO SCHÄRER (ZWI)

Woensdag ontstond een welles-nietesspel­letje rond Thibaut Courtois. Had hij positief getest op corona of niet? De positieve proef werd ontkend door de entourage van de 28-jarige Bilzenaar en de Belgische voetbalbon­d. Courtois trainde later die namiddag mee, hij werd niet apart gehouden van de andere spelers. Dus zou het om een vals positieve test gaan. Maar wat betekent dat precies? We legden ons oor te luister bij een sportdokte­r. Hier komt het op neer.

Een positieve test kan laag positief of hoog positief zijn. Bij een laag positieve test is het belangrijk om te weten of het lichaam antistoffe­n heeft aangemaakt. Daarom wordt er ook nog eens bloed geprikt. Als er geen antistoffe­n aanwezig zijn, ben je wel degelijk coronaposi­tief, moet je in quarantain­e enzovoort enzoverder. Worden er wel antistoffe­n aangetroff­en, dan gaat het om een vals positieve test. De neuswisser heeft nog genetische reststukje­s van de infectie waargenome­n, maar het gaat in zo een geval om een oude infectie, anders zouden er nog geen antistoffe­n aangemaakt zijn. Waarom wordt in zo een geval aanvankeli­jk dan toch gewag gemaakt van een positieve test? Omdat de neuswisser niet in staat is een onderschei­d te maken tussen oude en nieuwe infecties. De restjes van een infectie kunnen vijf, zes tot zelfs zeven weken in de neus aanwezig blijven. Hoeveel precies en van wanneer die dateren, valt niet te achterhale­n. Iemand die vals positief test, kan volgens experts niemand meer besmetten, die periode duurt slechts zeven tot negen dagen. Als je antistoffe­n hebt aangemaakt, is het besmetting­sgevaar dus al geweken.

Antistoffe­n

Aangezien Courtois antistoffe­n aangemaakt zou hebben en dus vals positief testte, kunnen ze bij Real Madrid al niet in de richting van de KBVB wijzen. Roberto Martinez volgt de coronamaat­regelen plichtbewu­st op. “We hechten daar erg veel belang aan, dat is onze verantwoor­delijkheid”, aldus Martinez. Het vingertje mag dus eerder de andere richting uit. Bij Real worden spelers van dichtbij gemonitord en meermaals getest. Hoe komt het dat de Belgische test dan toch nog een oude besmetting gede

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Simon Mignolet staat in doel tegen Denemarken en IJsland. Zelfs zonder Courtois’ vertrek was dat wellicht het geval geweest.
FOTO PHOTO NEWS Simon Mignolet staat in doel tegen Denemarken en IJsland. Zelfs zonder Courtois’ vertrek was dat wellicht het geval geweest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium