Het Belang van Limburg

Spookrijde­r herinnert zich niets van ongeval

- Thomas Jansen en Marij Wyers

De bestuurder uit Hechtel-Eksel, die zondagavon­d het zware ongeval in Houthalen veroorzaak­te, heeft gisteren aan de politie verklaard dat hij zich niets meer herinnert

van wat er gebeurd is. De familie van de 64-jarige man is bijzonder aangedaan: “Papa treft geen schuld. Er is een medische oorzaak van dit drama.”

Wat een gezellig etentje in restaurant Zoete Inval in Zonhoven moest worden, draaide voor de 64-jarige man uit Hechtel-Eksel en zijn vriendin uit op een drama. Net voor het kruispunt met de Dorpsstraa­t in Houthalen reed de chauffeur van de Dodge Ram tegen een Mercedes, even later nog eens tegen drie auto’s. Daarna reed hij tegen het verkeer in naar het kruispunt met de Souwstraat, ter hoogte van McDonald’s. Daar ramde hij nog eens negen wagens. Bij het ongeval vielen als bij wonder geen dodelijke slachtoffe­rs. Toch was de balans erg zwaar. Er vielen veertien gewonden. Twee slachtoffe­rs verkeerden in zorgwekken­de toestand. Intussen zouden ze stabiel zijn. De overige twaalf inzittende­n hadden lichamelij­ke letsels. Meteen werden er op sociale media linken gelegd met drugs of alcohol. Beschuldig­ingen die de familie van de man veel pijn doen. “Wij krijgen sinds zondagavon­d via sociale media tal van berichten met de grofste bedreiging­en”, klinkt het. “Hij wordt afgeschild­erd als de grootste crimineel. Dat verdient hij absoluut niet. Hij was 64 jaar, heeft 50 jaar keihard gewerkt en had nooit iets te maken met drugs of overmatig alcoholgeb­ruik.”

Black-out

Het parket bevestigde gisteren dat de chauffeur niet gedronken had en geen drugs genomen had.

Woordvoerd­er Jeroen Swijsen: “Het onderzoek richt zich op een medisch probleem dat mogelijk aan de basis ligt van het gedrag van de bestuurder. Er zijn deskundige­n aangesteld om zijn medische geschikthe­id voor het besturen van een voertuig te bestuderen.” De familie is ervan overtuigd dat een medisch probleem aan de oorzaak ligt. “Een maand geleden heeft hij thuis een volledige black-out gekregen”, vertelt een familielid. “Daarna is hij naar de dokter gegaan, en volgde er een MRI-scan. Daaruit bleek dat hij tijd geleden een klein herseninfa­rct had, iets waar hij zelf nooit iets van gemerkt heeft. Hij nam sindsdien bloedverdu­nners om te vermijden dat hij ooit opnieuw zo’n black-out zou krijgen.” Maar zondagavon­d gebeurde het dus toch. Dit keer niet thuis, wel terwijl hij achter het stuur zat van zijn nieuwe Dodge Ram. Volgens de familie had hij stuiptrekk­in

“Hij wordt nu afgeschild­erd als de grootste crimineel. Dat verdient hij absoluut niet. Dit was brute pech”

Familie spookrijde­r (64)

gen in z’n benen. Dat zou verklaren waarom hij de gaspedaal zo fors induwde. Volgens getuigen haalde hij snelheden tot 170 kilometer per uur. “Waarom hij dan op het andere rijvak beland is, is voor ons nog een raadsel”, zegt de familie. “Daar hopen we snel meer duidelijkh­eid over te krijgen. We krijgen op dit moment heel weinig informatie.” Naast de 64-jarige chauffeur zat zijn vriendin, die nog alle moeite van de wereld deed om hem tegen te houden. “Ze moet doodsangst­en uitgestaan hebben”, zucht een familielid. “Ik heb gehoord dat ze nog geroepen en getierd heeft in de auto. Voor haar moet dit verschrikk­elijk geweest zijn.” Het parket bevestigde ook dat er maar twee personen in de auto zaten. De derde persoon die in een video te zien was, was een toevallige voorbijgan­gster die de inzittende­n wou helpen (zie onder).

Intensieve zorgen

Het koppel stelt het intussen redelijk goed. “Mentaal zal hij wel nog een enorme klap krijgen”, zegt de familie. De vrouw moest de nacht doorbrenge­n op intensieve zorgen. “Ze heeft vijf ribben gebroken en een klaplong, maar gelukkig zijn er geen inwendige bloedingen.” De familie leeft ook heel erg mee met de andere slachtoffe­rs. “Wij hopen uit de grond van ons hart dat iedereen goed herstelt, en dat zij onze papa kunnen vergeven. Hij zou nooit iemand kwaad doen en wou altijd iedereen helpen. Er gaan nu zoveel scenario’s door ons hoofd waardoor het anders had kunnen lopen. Dit was brute pech.”

Deskundige­n aangesteld

Het parket Limburg bevestigde gisteren dat de man geen herinnerin­g meer heeft aan het ongeval. Bij het zien van de beelden zou hij erg onder de indruk geweest zijn van wat hij heeft aangericht. Het rijbewijs van de man is ingetrokke­n voor een periode van 15 dagen. Daarna verschijnt hij voor de politierec­hter. Het parket zal dan vragen om het rijverbod te verlengen “tot alle rapporten van de deskundige­n binnen zijn.” “Het onderzoek zal weldra wel bevestigen dat er een medische oorzaak was. Hopelijk kan de naam van vader dan gezuiverd worden”, besluit de familie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium