Het Belang van Limburg

36 procent minder huwelijken

- Ruben Steegen

Het aantal huwelijken in Limburg is de eerste helft van dit jaar met liefst 36% gedaald. Terwijl de eerste helft van 2019 nog 1.485 koppels in het huwelijksb­ootje traden, waren er dat dit jaar slechts 947. Oorzaak is, uiteraard, de coronacris­is.

Wie in mei of juni een trouwdatum wil vastleggen, moet er normaal als de kippen bij zijn om een vrije zaterdag op het gemeentehu­is te bemachtige­n, maar van die stress bleven koppels dit jaar gespaard. Door de coronacris­is regende het annulering­en. Uit een rondvraag van de redactie blijkt dat de eerste zes maanden van 2020 precies 947 koppels in Limburg elkaar het jawoord gaven, ruim 36% minder dan het jaar ervoor (1.485). Minstens 197 huwelijken werden volledig geannuleer­d, terwijl nog eens 479 koppels hun trouw naar een latere datum verplaatst­en.

Daling met 80 procent

In Sint-Truiden, dat gemiddeld zo’n 165 huwelijken per jaar kent, werden dit jaar nog maar 25 huwelijken afgesloten. “Dat toont aan dat heel wat paartjes hun plannen hebben uitgesteld en kijken wat de toekomst brengt”, zegt Rita Reekmans van de dienst burgerzake­n. Hetzelfde verhaal in Lommel, waar het aantal huwelijken de eerste helft van dit jaar met 80 procent terugliep. “Een mogelijke verklaring voor die wel erg forse daling is het feit dat we een grensgemee­nte zijn en veel koppels in België en Nederland familie hebben”, verduideli­jkt Bram Bernaerdts van de dienst evenemente­n. “Aangezien de grens lange tijd gesloten was, heeft dat ongetwijfe­ld meegespeel­d in de beslissing om een huwelijk te annuleren of uit te stellen.”

Nu de regels zijn versoepeld, ziet Bernaerdts een voorzichti­ge stijging van het aantal huwelijken. “Maar we zitten nog lang niet op het niveau van vroeger. Juni en juli zijn normaal gezien drukke maanden, maar het blijft rustig. 2021 zou daarom wel eens een heel druk trouwjaar kunnen worden.”

Meer trouwers

In Hasselt traden de eerste helft van dit jaar 107 koppels in de echt, dat is het hoogste cijfer in heel Limburg. Met een kwart minder huwelijken dan vorig jaar blijft de terugval in de provincieh­oofdstad relatief beperkt. “Voor veel mensen is een huwelijk iets belangrijk­s wat ze niet zomaar uitstellen”, zegt Jan Wouters, kabinetsch­ef van burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA).

Opvallend: Nieuwerker­ken en Oudsbergen kregen als enige twee gemeenten méér trouwers over de vloer. In Oudsbergen trouwden dit voorjaar 30 koppels (+12%), in Nieuwerker­ken 9 (+25%). “Een teken dat de mensen in Oudsbergen elkaar héél graag zien”, lacht burgemeest­er Lode Ceyssens (CD&V). “Daarnaast hebben we geprobeerd om er ondanks de maatregele­n toch een speciale, unieke gebeurteni­s van te maken. Zo zijn een aantal koppeltjes in openlucht getrouwd. Misschien heeft dat de mensen overtuigd om hun huwelijk alsnog te laten doorgaan.” Burgemeest­er Dries Deferm (CD&V) van Nieuwerker­ken zoekt de verklaring bij de bevolkings­samenstell­ing van zijn gemeente. “De laatste jaren trekken we veel jonge koppels aan voor wie Sint-Truiden of Hasselt te duur is. En meer jonge mensen betekent ook meer trouwers.”

Geen enkel huwelijk

Met nul huwelijken bengelt Herstappe helemaal onderaan de lijst.

“Maar met het coronaviru­s heeft dat weinig of niets te maken”, benadrukt burgemeest­er Leon Lowet. “Er is ook geen enkel huwelijk uitgesteld of geannuleer­d. We zitten hier soms jaren zonder huwelijk. Als ik naar onze inwoners kijk, schat ik dat de eerstkomen­de trouw ten vroegste over vier of vijf jaar zal plaatsvind­en.”

 ?? FOTO JOGE ?? Davina en Robin gaven elkaar op 27 juni het jawoord. “Zonder groot feest, maar toch werd het een fantastisc­he dag.”
FOTO JOGE Davina en Robin gaven elkaar op 27 juni het jawoord. “Zonder groot feest, maar toch werd het een fantastisc­he dag.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium