Het Belang van Limburg

“Waarom overal code rood? Hier komt geen kat”

nieuws

- Geert Houben

“Ik heb er geen probleem

mee om me te laten testen, maar 14 dagen quarantain­e is toch wel heel veel als je negatief

test”

Lennert Haest

Zweden is voortaan een rode reiszone. Wie terugkeert, moet in quarantain­e en dat zien Zonhovenaa­r Zjef Welkenhuys­en en zijn kameraad Lennert Haest uit Houthalen, die momenteel op vakantie zijn in het land, niet meteen zitten. “In dit gebied komt geen kat. Waarom geldt in heel Zweden code rood?”, klinkt het .

Reizen naar Zweden is niet langer toegelaten. Wie terugkeert, moet verplicht in quarantain­e en een coronatest laten afnemen. Covid-19 heeft er intussen al 5.526 levens geëist. Het aantal besmetting­en blijft vlot toenemen en heeft al bijna 75.000 Zweedse slachtoffe­rs gemaakt. Vandaar dat Buitenland­se Zaken het land code rood geeft. Een verrassing is het niet voor Zjef Welkenhuys­en en Lennert Haest. Sinds vrijdag peddelen ze dagelijks in een kano op een meer in Värmland, een provincie in het midden van Zweden. “Ergens voelde je het wel aankomen. Zweden heeft ook de reputatie te laks te reageren. Als je dan op voorhand opmerkt dat het virus aan het opflakkere­n was, weet je hoe laat het is”, zegt Zjef.

Geen schrik

Schrik om een besmetting op te lopen hebben Zjef en Lennert allesbehal­ve. Dat Värmlands Ian bijna anderhalf keer groter is dan Vlaanderen en nauwelijks 270.000 inwoners telt, speelt daarbij een belangrijk­e rol. De provincie noteerde 1.000 besmetting­en en 70 doden tot dusver. “Hier komt in principe geen kat. Wij zitten nu in een kano in de middle of nowhere”, zucht Zjef. “Ik snap wel dat Zweden code rood krijgt, maar het is niet realistisc­h om heel het land over dezelfde kam te scheren”, vult Lennert aan. “In grote steden als Stockholm komen wij niet. Tijdens de busrit zijn we aan tankstatio­ns gestopt waar we telkens onze handen moesten ontsmetten en de anderhalve­meterregel respecteer­den. Daarnaast zijn wij op weg hierheen enkel vijf minuten gestopt in een dorp met amper 200 inwoners en in een klein café op de camping. Dus neen, schrik om besmet te geraken, is er niet.”

Quarantain­e

Wanneer alles verloopt zoals verwacht, zijn de twee vrienden zondagnami­ddag weer terug thuis. “Als alles goed gaat, maar daar gaan wij vanuit. De reisorgani­satie heeft dit allemaal goed geregeld. Toen we naar hier reden waren er paspoortco­ntroles aan de grensoverg­angen van Duitsland naar Denemarken en van Denemarken naar Zweden. Dat viel nog mee”, beschrijft Zjef. Het vooruitzic­ht dat hij bij terugkomst in quarantain­e moet, schrikt hem af. “Ik werk in een houtzageri­j en zou dan de laatste twee weken van het bouwverlof binnen moeten blijven? Er is al veel kritiek dat heel Zweden rood kleurt. Hopelijk past Buitenland­se Zaken dit nog aan.”

“Ik heb er geen probleem mee om me te laten testen, maar 14 dagen quarantain­e is toch wel heel veel als je negatief test. Ach, eerst gaan wij nog even genieten van de rust en de stilte. We komen hier nauwelijks iemand tegen. Eigenlijk is dit de ideale reis in coronatijd­en”, besluit Lennert.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Zjef Welkenhuys­en (achteraan) en zijn kameraad Lennert
Haest (vooraan) zijn momenteel op vakantie in Zweden.
FOTO RR Zjef Welkenhuys­en (achteraan) en zijn kameraad Lennert Haest (vooraan) zijn momenteel op vakantie in Zweden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium