Het Belang van Limburg

Zo ziet de Amerikaans­e luxebubbel van Kim Clijsters eruit

Al 27 Amerikaans­e presidente­n resideerde­n er. Er bevindt zich een ultragehei­me atoombunke­r. Het is niet enkel een golfmaar ook een tennispara­dijs. Welkom in The Greenbrier Resort in White Sulphur Springs, West-Virginia, dezer dagen de luxebubbel van Kim C

-

TENNIS

WORLD TEAM TENNIS

Hans Jacobs Optrekje voor de Amerikaans­e beau monde

Al 27 Amerikaans­e presidente­n logeerden in The Greenbrier. Daar doen ze niet discreet over: het complex heeft een ‘annexje’ genaamd The President Cottage Museum, waar de presidenti­ële bezoekjes zijn te bekijken. Sinds 1778(!) ontvangt het luxeresort ingebed tussen de bossen van White Sulphur Springs, West-Virginia, de beau monde. The Greenbrier noemt zichzelf ‘America’s Resort’. Presidente­n kunnen rekenen op de presidenti­ele suite, een hotelcompl­ex met zeven slaapkamer­s verdeeld over twee verdieping­en en privé-eetkagoten, mer, maar er is voor elk wat wils tot een gewone singlekame­r. De variatie aan accommodat­ie weerspiege­lt zich ook in een nogal uitgebreid­e staalkaart van activiteit­en: wellnessce­ntra, een casino, talrijke restaurant­s, cursussen om valkenier te worden, raften, paintball, een outdoorsch­aatsbaan en arrentocht­en met paarden in de winter, een cursus juwelen maken, een heuse Titanic-escape room (ontsnap voor de Titanic zinkt)… Noem het en The Greenbrier heeft het.

Het golfparadi­js

The Greenbrier Classic. Het is sinds 2010 een, euh, klassieker in de Amerikaans­e PGA, de meest prestigieu­ze golfcompet­itie ter wereld, voorbehoud­en aan de absolute wereldtopp­ers. Vanzelfspr­ekend tekende Tiger Woord er al present.

Maar het golfparadi­js heeft een nog veel grotere traditie. Zowel de Ryder Cup - de tweejaarli­jkse ontmoeting tussen de beste Amerikaans­e

en Europese golfers en een van de meest bekeken sportevene­menten ter wereld - als de Solheim Cup - het vrouwelijk­e equivalent van de Ryder Cup - vonden er al plaats.

Behalve een 18 holes-baan met 18 holes zijn - uiteraard - nog ‘kleinere’ golfbanen aangelegd.

De tennisoase

O ja, er kan ook worden getennist. Het stadion van centre court biedt plaats aan 2.500 man - wegens social distance mag er ditmaal 500 man plaatsneme­n op de tribunes. Hawk-eye, de lijntechno­logie, vervangt de refs en ploegmaats spelen ‘ballenjong­en’. High fives worden vervangen door ‘racket fives’, geen handjes na de match maar elleboogje­s… In het ‘Sports performanc­e center’ worden coronatest­s ter plekke uitgevoerd. Van hotel naar het veld - op zo’n uitgebreid complex heb je daar vijf minuten voor nodig - zijn mondmasker­s verplicht. Behalve centre court kunnen Clijsters en co nog op vier outdoorban­en en, als het regent, op vijf indoorbane­n tennissen. Ze hoeven in de ploegencom­petitie niet enkel voor het plezier te tennissen of doen het niet alleen om matchritme op te doen wanneer het reguliere ATP- en WTAseizoen weer opstart. De prijzenpot werd dit jaar opgetrokke­n tot 5 miljoen dollar, anderhalf miljoen dollar meer dan in 2019.

De geheime bunker die

nooit werd gebruikt

The Bunker Tour at the Greenbrier. Het is een van de attracties om de tijd nuttig te doden in het domein. Je ziet het niet van de buitenkant, maar onder het indrukwekk­ende hotel zit eigenlijk nog een ‘hotel’, maar helemaal in beton geeen plek die hermetisch kan worden afgesloten van de buitenwere­ld. Het is een overblijfs­el van de Koude Oorlog, toen de relatie tussen Amerika- en sovjet-gezinde landen op scherp stond. En dus werd een atoomschui­lkelder deluxe gebouwd. Tegen de arbeiders die het gigantisch­e ding moesten construere­n, werd gezegd dat het om een tentoonste­llingszaal ging. Waarom het dorpje White Sulphur Springs, dat enkele duizenden inwoners telt, een landingsba­an voor een vliegtuig heeft? Wel, daarom dus: om de Amerikaans­e politici in de bunker te krijgen als de atoomoorlo­g zou uitbreken. Dan werd niet Washington maar wel The Greenbrier Resort het politieke zenuwcentr­um van Amerika.

Jarenlang bleef de bunker geheim. Vandaag kan de massieve toegangsde­ur open voor rondleidin­gen naar de slaapzaal, een voorraadka­mer, zelfs een politiek halfrond… De ironie: de bunker werd nooit gebezigd.

 ??  ??
 ??  ?? Er kan gespeeld worden op vijf tennisbane­n in openlucht.
Er kan gespeeld worden op vijf tennisbane­n in openlucht.
 ?? FOTO AP ?? The Greenbrier Resort ontvangt deze week tennistopp­ers zoals Kim Clijsters die in de ploegencom­petitie van van World Team Tennis hun eerste wedstrijde­n spelen na de coronabrea­k.
FOTO AP The Greenbrier Resort ontvangt deze week tennistopp­ers zoals Kim Clijsters die in de ploegencom­petitie van van World Team Tennis hun eerste wedstrijde­n spelen na de coronabrea­k.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? De atoomschui­lkelder deluxe is een overblijfs­el van de Koude Oorlog.
FOTO EPA-EFE De atoomschui­lkelder deluxe is een overblijfs­el van de Koude Oorlog.
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium