Het Belang van Limburg

Weer septemberk­ermis in Diepenbeek

De kermis in Diepenbeek keert in september na drie jaar terug. “Op vraag van de kermismens­en”, zegt burgemeest­er Rik Kriekels (N-VA).

- DIEPENBEEK KERMIS Dirk Jacobs

Drie jaar nadat het vorige bestuur de septemberf­oor in Diepenbeek afschafte, voert burgemeest­er Kriekels ze weer in. “Op vraag van de kermismens­en komt er weer een kermis van 12 tot 14 september”, zegt Kriekels. “Ze hebben met carnaval en in juni al geen kermis gehad en op deze manier hopen we dat wat goed te kunnen maken.”

Toch wordt het geen sinecure om de kermis kwijt te geraken op het Marktplein nu de terrassen er flink uitgebreid zijn en de wekelijkse markt op maandagoch­tend een publiekstr­ekker blijkt. “Daar houden we ook rekening mee”, zegt burgemeest­er Kriekels. “De terrassen laten we uiteraard waar ze zijn, maar de marktkrame­rs gaan we vragen om hun kramen op de strook tussen het gemeentehu­is en de bibliothee­k te plaatsen. Daar geraken we het merendeel wel kwijt en we breiden dan verder uit richting en misschien zelfs een stukje op de Varkensmar­kt. Eenmalig maakt niemand daar een punt van en het brengt extra sfeer in het centrum.”

Geen woonwagens

Maar ook van de foorreizig­ers vraagt de burgemeest­er een inspanning. “Op het Marktplein zelf willen we niets dan kermisattr­acties en dus moeten ze hun woonwagens elders parkeren. Er zijn enkele grotere parkeerzon­es in de buurt en we bekijken eventueel wat er op andere terreinen of langs wegen lukt. Iedereen zal wat water bij de wijn moeten doen, dan krijgen we echt een fijn weekend.”

Voorbeeld

“Hier kunnen sommige gemeenten echt een voorbeeld aan nemen”, zegt foorkramer Eugeen Vanlingen. “We zijn nooit echt blij geweest met het afschaffen van wat ooit de grootste kermis van

Diepenbeek was. Drie jaar geleden stonden hier nog een 15-tal kramen en ik ga die allemaal vragen om terug naar Diepenbeek te keren. Desnoods spreek ik anderen aan. Maar we gaan ervoor zorgen dat dit een fijne kermis wordt. We hebben al klappen genoeg gekregen dit jaar.”

 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? Net als elders zullen er in Hasselt maatregele­n getroffen worden om alles coronaproo­f te laten verlopen.
FOTO CARLO COPPEJANS Net als elders zullen er in Hasselt maatregele­n getroffen worden om alles coronaproo­f te laten verlopen.
 ?? FOTO DIRK
JACOBS ?? Volle terassen
en een druk bezochte markt
op het Marktplein in Diepenbeek. De markt
schuift in september één keer op voor de kermisattr­acties.
FOTO DIRK JACOBS Volle terassen en een druk bezochte markt op het Marktplein in Diepenbeek. De markt schuift in september één keer op voor de kermisattr­acties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium