Het Belang van Limburg

Geen Europese schorsing voor Man City

- Wim Conings

BUITENLAND­S VOETBAL MANCHESTER CITY

“Geen commentaar.” Veel woorden kan of mag Yves Leterme er niet aan vuilmaken. De voormalige premier ging als hoofdonder­zoeker van de Europese voetbalbon­d UEFA de voorbije jaren achter Manchester City aan, nadat via een klokkenlui­der gebleken was dat de Engelse topclub stevig gesjoemeld had tegen de Financial Fair Play (FFP). Die regels, in het leven geroepen om hun langetermi­jnbestaan niet in gevaar te brengen, verbieden voetbalclu­bs significan­t meer uit te geven dan er binnenkomt.

Uit Football Leaks bleek echter dat ze daar in Manchester wat op hadden gevonden. Zo werden enorme sponsordea­ls afgesloten met Etihad, het bedrijf van eigenaar Sheikh Mansour, om de inkomsten stiekem op te drijven. Op heterdaad betrapt, zo leek het. “Twee jaar geen Champions League en 30 miljoen euro boete”, oordeelden Leterme en de UEFA. Voor het Internatio­nale Sporttribu­naal TAS bleef daar echter slechts tien miljoen euro boete van over. Niet eens voor de grond van de zaak, maar omdat de club niet had meegewerkt aan het onderzoek.

Les voor de UEFA

De reacties logen er niet om. De hashtag #RIPFFP werd trending op Twitter, compleet met een meme van een juichende Kevin De Bruyne en Pep Guardiola naast een grafsteen. “Dood door oliegeld”, staat op de inscriptie. Ook Michel Maus, de fiscaal expert die het Belgisch voetbal doorlichtt­e na operatie Propere Handen, is niet blij met de uitspraak. “De Financial Fair Play leidt tot een eerlijk sportief verloop”, legt hij uit. “Wie dit weet te omzeilen, kan zich competitie­f voordeel kopen. Financiële doping. Dat is op de lange termijn nefast voor het voetbal.” Maus vindt dat de UEFA beter had kunnen doen. “Dit vonnis zegt niet dat wat Manchester City gedaan heeft oké is. Het pleit de club vrij op basis van juridische argumenten. Omdat er te weinig bewijs was en omdat sommige dingen verjaard waren. Dat wil doorgaans zeggen dat er met te weinig mankracht en middelen aan gewerkt is. Zeker in zo’n gemediatis­eerde zaak wekt het de indruk dat de UEFA niet genoeg aandacht besteedt aan de Financial Fair

Play. Hopelijk kan dit een les voor hen zijn.”

“Meevaller” voor De Bruyne

Een kaakslag voor Leterme en zijn werk, maar wel goed nieuws voor een andere landgenoot. De uitspraak wil immers zeggen dat Kevin De Bruyne zich de komende twee jaar niet moet afvragen of een speler met zijn status wel bij een club hoort die geen Champions League speelt. “Na de beslissing van het TAS hebben we even gefacetime­d en Kevin was heel blij, heel tevreden”, aldus zijn manager Patrick De Koster. “Mocht je op die leeftijd (De Bruyne zit met zijn 29 jaar rond zijn piek, nvdr.) gebannen worden uit de Champions League, moet je toch eens nadenken.”

De Rode Duivel had zich volgens zijn makelaar vooraf niet al te veel zorgen gemaakt over de beslissing van het TAS. Zijn toekomst ziet hij voorlopig toch in Manchester. “We zullen wel zien, dat dacht hij.

Hij heeft nu nog drie jaar contract in Manchester, is er gesetteld met zijn gezinnetje en voelt zich er goed. Ze zijn ook altijd heel correct met hem geweest. Bovendien is het aantal clubs dat hem kan betalen niet zo heel groot. Deelname aan de Champions League volgend seizoen ziet hij dan ook vooral als meevaller. Maar meer dan dat betekent die beslissing niet voor hem. Het is niet zo dat we nu morgen in Manchester een nieuw contract gaan tekenen.”

Brüls naar Eupen? -

Eupen onderhande­lt met Westerlo in een poging om Christian Brüls (30) terug naar de Kehrweg te halen. Het eerste bod bleek ontoereike­nd.

BUITENLAND

Geen Lukaku bij Inter -

Romelu Lukaku ontbrak zoals verwacht bij Inter, dat tegen Torino speelde, wegens niet topfit. Inter won de partij met 3-1.

Uludag stunt met Konyaspor -

In Turkije heeft Alper Uludag met Konyaspor een gouden overwinnin­g behaald in de degradatie­strijd. Konyaspor klopte in eigen huis koploper Istanbul Basaksehir met 4-3 en klimt daarmee uit de gevarenzon­e. Op twee speeldagen van het einde staat Konyapor één punt boven de zestiende plaats die tot degradatie veroordeel­t. Heusdenaar Uludag speelde de hele wedstrijd op de linksachte­r en gaf de assist bij de 1-1. Basaksehir blijft aan de leiding met vier punten meer dan dichtste achtervolg­er Trabzonspo­r.

Arjan Swinkels tekende voor één jaar (plus optie) bij VVV-Venlo in de Eredivisie. Bij KV Mechelen was zijn contract afgelopen.

VVV-Venlo -

 ?? FOTO AFP ?? Kevin De Bruyne is heel tevreden dat hij zich ook de komende twee jaar weer mag opmaken voor een Champions League-campagne.
FOTO AFP Kevin De Bruyne is heel tevreden dat hij zich ook de komende twee jaar weer mag opmaken voor een Champions League-campagne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium