Het Belang van Limburg

“Bingo hield van chillen aan het zwembad”

-

In de jaren tachtig was Houthalena­ar Mario Mathy - echte naam Mario Vanhove - een fenomeen op synthesize­r. Een van zijn nummers noemde hij ‘Bingo’, naar het aapje dat hij als kind had.

De tekst van het liedje beperkt zich grotendeel­s tot ‘Here comes Bingo’, maar is wel degelijk een verwijzing naar het huisdier dat Mario Mathy (54) eind jaren zeventig had. “Ik heb Bingo zowat van mijn tiende tot mijn dertiende gehad”, zegt Mathy. “Mijn vader had hem gekocht bij de dierenwink­el Salon Fifi in Hasselt. Toen kon dat nog. Het aapje was niet goed- koop, ik denk dat hij er zo’n 15.000 frank (375 euro, nvdr.) voor betaald had.”

Mario Mathy’s vader zat nooit om een verrassing verlegen. “Pa was een beetje een speciale. Ooit zijn we naar de markt in Mol geweest en kocht hij twee ezels, terwijl we daar zelfs nog geen wei voor hadden.”

Mee naar school

Bingo was een jong witneusaap­je. “Zo’n 30 centimeter groot en heel tam. Papa had buiten een grote kooi gemaakt, maar vaak liep Bingo ook gewoon los. Hij lag graag te chillen aan het zwembad. Als je hem kriebelHer­vé de, genoot hij daar zo van dat hij uren kon blijven zitten. Ik heb hem ook een paar keer mee naar school genomen.” Het kleine aapje ontpopte zich na enkele jaren tot een ware krachtpats­er. “Als hij colèrig werd, kon hij een zware tuintafel opheffen”, zegt Mathy. “Hij kon ook wel eens vals uit de hoek komen en mijn moeder vertrouwde hem niet meer. Uiteindeli­jk is hij verkocht.” Daarna verloor Mathy zijn aapje uit het oog. “Ik weet niet hoe het met hem is afgelopen. Ik zou nu nooit meer een aap in huis halen, maar voel nog altijd veel sympathie voor dat beestje.”

 ?? FOTO RR ?? De jonge Mario Mathy met Bingo.
FOTO RR De jonge Mario Mathy met Bingo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium