Het Belang van Limburg

Toch weer uitstel van abortuswet?

Zal het donderdag in de Kamer tot een stemming komen over de versoepeli­ng van de abortuswet? Zowel CD&V als N-VA zullen er alles aan doen om het heikele dossier tot na de zomer te laten uitstellen.

- Liliana Casagrande

De versoepeli­ng van de abortuswet die onder meer mogelijk maakt dat een zwangersch­apsonderbr­eking uitgevoerd kan worden tot 18 weken in plaats van tot 12 weken en dat de bedenktijd van zes dagen inkort tot twee dagen, zorgt nog altijd voor hoogspanni­ng in de Wetstraat. “We blijven ons met alle democratis­che middelen tegen de stemming verzetten”, zegt Kamerlid Els Van Hoof (CD&V). De drie koningen – de voorzitter­s van CD&V, Open Vld en MR die een regering proberen te vormen – lijken in elk geval niet meer samen naar een compromis te zoeken voor dit dossier. De vraag is ook hoe die “oplossing” er zou kunnen uitzien: de voorzitter­s van Open Vld en MR laten hun parlements­leden vrij stemmen, zoals dat de gewoonte is in ethische dossiers. Een afspraak maken met die individuel­e parlements­leden is dan ook moeilijk.

Groen

Van de 12 Kamerleden voor Open Vld zijn er een paar die de versoepeli­ng niet zullen goedkeuren. En zelfs bij Groen is er alvast Stefaan Van Hecke die niet ja zegt. “Er zijn elementen in die wet die te ver gaan en zelfs gevaarlijk zijn”, zegt hij aan onze zusterkran­t De Standaard. Het stoort hem vooral dat artsen en ziekenhuiz­en die zich niet aan de regels houden, via deze wet niet gestraft kunnen worden. Groen had die straffeloo­sheid trouwens ook al eerder in de commissie niet goedgekeur­d. Die kleine “barsten” in andere partijen worden door CD&V-voorzitter Joachim Coens dankbaar onthaald. “Ik stel vast dat ineens niet meer iedereen voor die versoepeli­ng is”, zegt Coens. Toch beseffen ze bij CD&V dat er nog altijd meer voor- dan tegenstand­ers zijn van de versoepeli­ng, vandaar dat ze er alles aan doen om het niet tot een stemming te laten komen. Al laten ze niet in hun kaarten kijken. De kans bestaat dat deze keer N-VA voor een vertraging­smanoeuvre zorgt en een advies, het vierde al, vraagt aan de Raad van State. Uitstel uitlokken tot een volgende zitting kan ook eenvoudige­r, via het indienen en het stemmen van een amendement, maar daar is dan wel een meerderhei­d voor nodig. In elk geval is de kans groot dat het hele dossier pas na de zomer wordt behandeld. Het is donderdag namelijk de laatste plenaire vergaderin­g voor het zomerreces. Al kan het parlement ook wel tijdens de vakantie worden samengeroe­pen. “Dit wetsvoorst­el gaat niet over of je nu voor of tegen abortus bent”, zegt Peter De Roover, fractielei­der voor N-VA in de

Kamer. “Dit is gewoon extreem verregaand en we stellen vast dat een goed jurist als Stefaan Van Hecke dat ook is opgevallen. Over die wet is ook nooit een maatschapp­elijk debat gevoerd. De hoorzittin­gen waar andere partijen naar verwijzen dateren van 2018, van de vorige versoepeli­ng.” N-VA vraagt, net als CD&V, een evaluatie van de vorige aanpassing aan de abortuswet. Nochtans is er al een nationale evaluatiec­ommissie voor zwangersch­apsafbreki­ng. “Maar daarin worden alleen de cijfers bekeken”, zegt Els Van Hoof. “We hebben echt een wetenschap­pelijke commissie nodig van experten die de huidige wet evalueren.”

PS

Intussen zorgt de abortuskwe­stie ervoor dat de regeringsf­ormatie stil ligt. Het is nog altijd wachten op een eerste vergaderin­g met de zes partijen (Open Vld, MR, CD&V, cdH, N-VA en sp.a) die een zogenaamde Arizona-coalitie zouden kunnen vormen. Die zou volgens sommigen vrijdag kunnen doorgaan. Een vergaderin­g die ook de PS interessee­rt. Volgens Belga zouden bij de PS de geesten “aan het rijpen” zijn om te praten over een regeringsv­orming.

RUP ZOLDER-LUMMEN ZUID

 ?? FOTO AN NELISSEN ?? De versoepeli­ng van de abortuswet zorgt nog altijd voor hoogspanni­ng in de Wetstraat.
FOTO AN NELISSEN De versoepeli­ng van de abortuswet zorgt nog altijd voor hoogspanni­ng in de Wetstraat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium