Het Belang van Limburg

Wuyts en De Cauwer voor het eerst in jaren niet naar de Tour

- Jo De Ruyck

TOUR DE FRANCE BRUSSEL Michel Wuyts (63) en José De Cauwer (70) zullen dit jaar de Tourritten niet becommenta­riëren vanuit Frankrijk, maar in de studio in Brussel. “Uit voorzorg wegens corona”, luidt het bij de VRT.

Al jarenlang brengen de twee commentato­ren vanuit een cabine aan de arrivé van elke Tourrit live verslag uit van de koers, voor Wuyts zal het al z’n 28ste Tour zijn. Maar dit jaar niet vanuit Frankrijk. “Er is nog zoveel onduidelij­k omtrent de organisati­e van deze Tour en de evolutie van het coronaviru­s, dat we besloten hebben het zekere voor het onzekere te nemen”, zegt VRT-woordvoerd­er Hans Van Goethem. “Aangezien zowel Michel als José tot een risicogroe­p behoort, sturen we hen niet naar een evenement waar ontzettend veel volk samenkomt.”

Veilig is anders

José De Cauwer levert al een twintigtal jaar commentaar: “De Tour is een hectische bedoening en qua veiligheid in coronatijd­en niet ideaal. Er zijn handgels bij het binnengaan van de vrachtwage­n met de commentaar­cabines, maar daarna schuifelt iedereen langs elkaar heen in een smal gangetje.

Tegelijk betreurt De Cauwer niet ter plekke in Frankrijk verslag te kunnen uitbrengen. “Wat je mist, is bijvoorbee­ld het parcours van de finale. Op weg naar de meet leg je de weg af die renners zullen rijden. In functie van het parcours weet ik dan al min of meer welke renners in de finale zullen zitten. Dat is ervaring en een goede basis voor je commentaar. Ook de verhalen, weetjes en geruchten die je ter plekke links en rechts opvangt, kruiden je verslag. Dat dreigt nu weg te vallen.”

Toch ter plaatse

Dat Michel Wuyts en José De Cauwer thuis blijven, betekent overigens niet dat de VRT helemaal niemand naar Frankrijk stuurt. “We zullen wel nog repor- ters ter plaatse hebben om interviews af te nemen en reportages te draaien.”

 ?? FOTO MARC HERREMANS - CORELIO ?? Michel Wuyts en José De Cauwer.
FOTO MARC HERREMANS - CORELIO Michel Wuyts en José De Cauwer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium