Het Belang van Limburg

Loodzware boot van veerpont in Meeswijk gestolen

- Mark Dreesen

DIEFSTAL MAASMECHEL­EN/DILSENSTOK­KEM Onbekenden hebben maandag een boot gestolen die aan de autoveerpo­nt hangt in Meeswijk. “Het gaat om een zware roeiboot”, zegt Ton Paulus, eigenaar van de veerdienst. “Daar moet een behoorlijk­e trailer bij te pas zijn gekomen.”

“In deze coronatijd ligt de autoveerpo­nt aan de ketting”," aldus veerman Ton Paulus. “Al sinds 8 maart. De roeiboot maken we vast aan de oever met stevige touwen en een slot. In deze crisisperi­ode is er geen overzet, maar controlere­n we dagelijks de dienst tussen Meeswijk en Berg. Groot was de verbazing toen ik maandag vaststelde dat de roeiboot naast de autoveerpo­nt verdwenen was.” De dikke touwen bleken doorgesned­en. “Ik ging uit van de veronderst­elling dat jongeren de roeiboot hadden losgemaakt en deze hadden laten afdrijven met de stroming van de Maas, richting Maaseik en richting Nederland. Ik zocht de Maasoevers af, maar kon geen roeiboot vinden. Vissers op de oevers van de Maas hadden geen grote roeiboot zien voorbij komen.” Volgens de vissers kon de roeiboot ook niet ver alleen drijven, omdat de Maas zo laag staat. “Ik ga er dus vanuit dat de roeiboot gestolen is”, aldus Paulus. “Straf, want zo’n boot weeg al gauw 1.000 kg. Daarbij haal je zo een roeiboot niet zomaar uit de vaart. Er moet een trailer aan te pas komen. De trailer moet deels in de Maas rijden en dan moet de roeiboot op de trailer draaien. Dat duurt wel even.”

Lier

Dinsdag werd vastgestel­d dat onbekenden in de nacht na de diefstal tot op de veerboot zijn geraakt. Er zijn vernieling­en aangebrach­t aan de lier. Getuigen die deze week een trailer zagen met daarop een lange roeiboot van ijzer mogen contact opnemen met de plaatselij­ke politie. Afgelopen week werden in de buurt van de veerpont ook al drie parasols van 600 kg van een terras langs de Maas gestolen.

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? De zware roeiboot die de veermannen elke dag naar hun pont brengt op de Maas, werd uit de rivier gejat en vermoedeli­jk op een trailer vervoerd.
FOTO MARK DREESEN De zware roeiboot die de veermannen elke dag naar hun pont brengt op de Maas, werd uit de rivier gejat en vermoedeli­jk op een trailer vervoerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium