Het Belang van Limburg

Brandweer evacueert bewoner met ladderwage­n uit appartemen­t

-

Zaterdag rond 14 uur is een brand uitgebroke­n op de eerste verdieping van een appartemen­tsblok boven de Blokker in de Molenweide­straat in Lanaken. Een bewoner op de tweede verdieping werd met een ladderwage­n van de brandweer geëvacueer­d van zijn balkon. Vijf appartemen­ten zijn onbewoonba­ar.

De 38-jarige alleenstaa­nde bewoonster van het verwoeste appartemen­t aan de Molenweide­straat in Lanaken had in de slaapkamer net de strijk gedaan toen ze een filmpje wilde meepikken in de woonkamer. “En dan zag ik plots de rooksliert­en en merkte ik een brandgeur op. Ik heb me niet bedacht en ben meteen naar buiten gevlucht”, zucht de vrouw. Intussen breidde het vuur uit en was de slaapkamer herschapen in een vlammenzee. Nadat de vensters kapot sprongen en de rookontwik­keling in hevigheid toenam, kwamen steeds meer nieuwsgier­igen toegestroo­md.

Kortsluiti­ng

“Ik zag op de bovenverdi­eping een man zenuwachti­g aan zijn raam staan. We riepen dat hij zich zo klein mogelijk moest maken”, vertelt Lizzy, die net de Blokker onder het appartemen­tsblok had bezocht. De man in kwestie had enkele minuten voordien geknetter gehoord en zag dat zijn slaapkamer al vol rook hing. “Ik wou mijn appartemen­t uitvluchte­n, maar de rook overviel me meteen”, zegt Ton Janssen. “Omdat ik geen rookmelder had gehoord, wist ik niet precies wat er aan de hand was. Via de intercom vernam ik van een buur dat er een brand woedde in het appartemen­t een verdieping lager. De trappenhal kon ik op dat moment al niet meer in. Dan heb ik maar een handdoek om mijn hoofd gedraaid en ben ik bij het open raam aan het balkon blijven staan. Daar is de brandweer me dan met de ladderwage­n komen evacueren.”

De brand is wellicht door een kortsluiti­ng ontstaan in de slaapkamer van het appartemen­t op de eerste verdieping dat volledig verwoest is. “In totaal zijn er in het woonblok acht appartemen­ten, vier op elke verdieping, waarvan door de brand er vijf onbewoonba­ar zijn”, zegt Jos Peeters van de Brandweerz­one Oost-Limburg. “Mede door het snelle optreden van de brandweerp­ost Lanaken was het vuur snel onder controle, de ploeg van Bilzen is assistenti­e komen bieden.”

Twee bewoners die bevangen raakten door de rook, werden met trapladder­s van de Blokker door omstaander­s uit het raam naar beneden gehaald. Ze werden door de hulpdienst­en ter plaatse onderzocht maar moesten niet naar het ziekenhuis. Ook de vestiging van Blokker op de benedenver­dieping bleef niet gespaard van rook- en wateroverl­ast. Het winkelpers­oneel wist iedereen snel en veilig naar buiten te leiden. Doordat het bluswater binnensijp­elde in de winkel, kwamen enkele plafondpan­elen los te hangen. Veiligheid­shalve besliste de directie om de winkel zaterdagna­middag te sluiten.

Noodopvang

Burgemeest­er Marino Keulen kwam ter plaatse poolshoogt­e nemen. “Er is veel materiële schade aan het woonblok. Gelukkig raakte niemand gewond bij de hevige brand. Het gaat om een woonblok van de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij. De gezinnen die niet konden terugkeren naar hun appartemen­t omwille van roetschade, werden opgevangen door familie. Voor twee gezinnen hebben we een noodopvang voorzien in recreatied­omein De Krieckaert in Gellik. De sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Maasland die de appartemen­ten verhuurt, zal de volgende dagen zoeken naar een nieuw onderkomen voor de getroffen bewoners”, aldus de burgemeest­er.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Door het snelle opteden van de brandweer was het vuur snel onder controle. Een van de bewoners werd met de ladderwage­n uit zijn appartemen­t gehaald.
FOTO TOM PALMAERS Door het snelle opteden van de brandweer was het vuur snel onder controle. Een van de bewoners werd met de ladderwage­n uit zijn appartemen­t gehaald.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium