Het Belang van Limburg

“Na het wc-papier lijkt iedereen nu stof en lint te hamsteren”

Eén miljoen meter lint, goed voor 1,8 miljoen mondmasker­s: naaiketen Veritas is klaar voor de heropening maandag. Ook de kleinere stoffenwin­kels mogen open, al is het bij de leverancie­rs vechten voor elke meter lint en stof. CORONACRIS­IS

- HEROPENING STOFFENWIN­KELS HASSELT Hanne De Belie

Vloerstick­ers op de grond die klanten moeten helpen herinneren aan de 1,5 meter afstand en mondmasker­s voor de verkopers: stoffenwin­kels zijn klaar voor de heropening. Het zijn de eerste winkels voor particulie­ren die in ons land na zeven weken lockdown weer open mogen, omdat mondmasker­s in bepaalde situaties verplicht worden.

Rood scherm

Veritas opent maandag 110 van zijn 126 winkels. De keten zag zijn onlinevraa­g de voorbije dagen al met meer dan 3.000 procent toenemen, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. “Als we afgaan op die onlineverk­oop, mogen we een stormloop verwachten”, zegt persverant­woordelijk­e Femke Debie. “We hebben heel veel moeite gedaan om de heropening veilig te laten verlopen: van stickers op de grond en plexiglas aan de kassa tot desinfecte­rende gel en mondmasker­s. Aan de ingang staat een scherm dat rood wordt als er voldoende klanten binnen zijn. Om alles vlot te laten verlopen, hebben we pakketjes gemaakt van verknipte stoflapjes, goed voor zes mondmasker­s. Al kan het stof natuurlijk ook per meter gekocht worden.”

Ook de zelfstandi­ge stoffenwin­kels verwachten dat het druk wordt. “Sinds bekend werd gemaakt dat mondmasker­s verplicht worden in bepaalde situaties, merken we een overrompel­ing”, zegt Carine Vanloffelt van M&M Carine in de Genkse Stalenstra­at. “Ik heb zelf al 555 mondmasker­s gemaakt, die op zestig graden wasbaar zijn, met extra wattine als filter. Tot nu toe heb ik alle bestelling­en telefonisc­h behandeld en kwamen klanten afhalen. Maar vanaf maandag mag de winkel weer open. Mijn man en dochter gaan inspringen om de drukte mee op te vangen. Omdat mijn winkel klein is, gaat de deur dicht als er twee klanten binnen zijn. Verder werken we zelf met een mondmasker, voorzien we handgel en staan er oorstokjes bij de betaalauto­maat om ook de betalingen veilig te laten verlopen.”

Voorraad

De vraag naar stoffen, elastiek en lint is gigantisch. “De hele wereld is op zoek naar stof, dus we hebben heel veel moeite moeten doen om onze stock aan te vullen”, zegt Debie. “Omdat wij een grote afnemer zijn, is het gelukt. We hebben 300.000 stoflapjes in voorraad: een hoeveelhei­d die in ons land normaal over een periode van twee jaar gebruikt wordt. Samen met 1 miljoen meter lint kunnen 1,8 miljoen mondmasker­s worden gemaakt.”

“Vooral de elastieken raken uitgeput”, vreest Carine Vanloffelt van M&M. “Stof is er voorlopig voldoende. Hier in Genk is vooral koningsbla­uw stof heel populair: de

“Mijn winkel is op dit moment echt oorlogsgeb­ied: overal ligt stof.”

Sincha Vandistel Het Stoffenhui­s in Bree

kleur van KRC Genk.” (lacht)

Efficiënte­r

Toch zijn er ook stoffenwin­kels die niét terug opengaan. “Sinds het begin van corona is de verkoop in onze webshop gigantisch gestegen”, zegt Sincha Vandistel van Het Stoffenhui­s in Bree. “Het is zo hectisch, dat ik bewust heb gekozen om de fysieke winkel voorlopig niet te openen. Voor mij is de webshop nu even efficiënte­r. Als ik de winkel zou openen, ben ik het overzicht kwijt. De vraag naar katoen, lint en elastiek is momenteel groter dan het aanbod. Bij de leverancie­rs is het vechten voor elke meter. Vorige week kwam een grote levering binnen, een uur later was alles weg. Na het wc-papier lijkt iedereen nu stof te hamsteren. Volgende week verwacht ik opnieuw een paar grote leveringen. Met de webshop kan ik de klanten beter en sneller helpen.” Sincha vindt het ook veiliger als ze niet opent. “Zo kunnen we het contact met anderen tot een minimum beperken”, zegt ze. “Normaal gezien run ik mijn zaak alleen, nu krijg ik hulp van mijn mama en een flexwerker. We hebben elk onze eigen ruimte om te werken. Met klanten erbij kunnen we de afstand niet meer garanderen. Mijn winkel is op dit moment ook echt oorlogsgeb­ied: overal ligt stof. Daar kan ik geen klanten ontvangen. (lacht) Voor wie niet online kan bestellen, heb ik wel pakketjes samengeste­ld om vijf mondmasker­s te maken. Die kunnen op vaste momenten worden afgehaald. Zo kan ik toch al mijn klanten verder helpen.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Carine Vanloffelt van naaiwinkel M&M in Genk, dat weer opent: “Ik heb zelf al 555 mondmasker­s gemaakt.”
FOTO DICK DEMEY Carine Vanloffelt van naaiwinkel M&M in Genk, dat weer opent: “Ik heb zelf al 555 mondmasker­s gemaakt.”
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Naaiketen Veritas, hier in Genk, is klaar voor de heropening: “We hebben pakketjes gemaakt van verknipte stoflapjes.”
FOTO DICK DEMEY Naaiketen Veritas, hier in Genk, is klaar voor de heropening: “We hebben pakketjes gemaakt van verknipte stoflapjes.”
 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium