Het Belang van Limburg

Drie miljoen euro per jaar voor bondscoach Martinez

Zoals eerder door de Nationale Veiligheid­sraad beslist, start vandaag fase 1 van het loslaten van de strenge corona-lockdown. Wat verandert er precies. Een overzicht. CORONACRIS­IS

- AFBOUW LOCKDOWN BRUSSEL Yves Lambrix

1. Heropstart bedrijven

Alle bedrijven die niet rechtstree­ks met klanten in contact komen, mogen weer aan de slag. Waar niet voldoende fysieke afstand kan worden gehouden, moet een reeks gezondheid­saanbeveli­ngen worden nageleefd. Sociale inspecteur­s zullen werkgevers en werknemers informeren, begeleiden en toezien op de naleving van de verplichti­ngen. (zie ook blz 2-3)

2. Stoffenwin­kels heropenen

Gespeciali­seerde winkels voor kledingsto­ffen, breigarens, handwerken en fourniture­n mogen opnieuw de deuren openen (zie ook blz 8). Zij vervoegen voedingswi­nkels, nachtwinke­ls, dierenvoed­ingswinkel­s, apotheken, krantenwin­kels, tankstatio­ns en brandstofl­everancier­s, telecomwin­kels, winkels voor medisch hulpmateri­aal, doe-het-zelfzaken met een algemeen assortimen­t, tuincentra, boomkweker­ijen en groothande­ls voor profession­elen. Niet-essentiële winkels en horecazake­n blijven dicht.

3. Mondmasker­s

De verkoop van chirurgisc­he maskers aan particulie­ren wordt toegestaan. Dat melden premier Wilmès en de vijf ministers-presidente­n. Daarvoor wordt het KB van 23 maart 2020 opgeschort dat stelt dat detailhand­el in persoonlij­ke beschermin­gsmiddelen alleen is toegestaan aan erkende apotheken. Vanaf dinsdag zullen chirurgisc­he mondmasker­s dus verkrijgba­ar zijn in de supermarkt­en.

Reizigers vanaf 12 jaar worden verplicht om mond en neus te bedekken met een masker of een alternatie­f in stof bij het betreden van een station, perron of halte, in bus, (pre)metro, tram, trein of elk ander openbaar vervoer (zie ook blz 5).

4. Bewegen in open lucht

Buiten wandelen of fietsen wordt opnieuw toegestaan met maximaal twee personen, naast de mensen die onder hetzelfde dak wonen, op voorwaarde dat ze afstand bewaren. Mits social distancing mogen opnieuw contactloz­e sporten in openlucht worden beoefend (atletiek, tennis, golf, vissen en kajakken). De toegang tot kleedkamer­s, gemeenscha­ppelijke douches en cafetaria’s van sportclubs blijft verboden. Verplaatsi­ngen met de wagen om te gaan sporten mogen ook, maar enkel als die ‘redelijk’ zijn. Limburgers mogen bijvoorbee­ld niet naar de kust rijden om er te wandelen of te fietsen. Ritten per paard met maximaal twee ruiters zijn ook weer toegestaan.

5. Ritje met de motor

Het is opnieuw toegelaten om de motor te gebruiken voor een buitenspor­tactivitei­t. Dat laat minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem weten op zijn Facebookpa­gina. Het gaat om een “rondrit die thuis start en eindigt zonder onderweg een bezoek te brengen aan bezienswaa­rdigheden of zogenaamde hotspots.” In een grote groep de motoren laten ronken, mag nog niet. De limiet ligt op drie motoren samen. (zie ook blz 12)

6. Afspraak in ziekenhuis

Ziekenhuiz­en kunnen weer nietdringe­nde raadplegin­gen toelaten, bijvoorbee­ld bij de oogarts, kinderarts of radioloog.

7. Coronaoude­rschapsver­lof

De federale ministerra­ad heeft zaterdag het corona-ouderschap­sverlof officieel goedgekeur­d. Het loopt van 1 mei tot 30 juni en kan worden verlengd. Het stelsel komt boven op het reguliere ouderschap­sverlof. De regeling moet wel nog voor goedkeurin­g naar de Raad van State. Het verlof kan worden aangevraag­d door ouders met een kind tot 12 jaar of een kind met een handicap. De leeftijdsg­rens voor kinderen met een handicap werd losgelaten. Ook adoptieoud­ers en pleegouder­s vallen onder de regeling.

De werknemer moet minstens één maand aan de slag zijn bij zijn werkgever. De opname kan enkel deeltijds gebeuren. Een halftijdse opname is mogelijk voor wie voltijds of minstens 75 procent werkt. Wie voltijds werkt heeft ook de keuze voor een 1/5de opname. Het is ook mogelijk een lopend ouderschap­sverlof om te zetten naar een corona-ouderschap­sverlof, en om ouderschap­sverlof tijdelijk te schorsen en het corona-ouderschap­sverlof op te nemen.

Volgens de vakbond ACV zijn dit de voorlopig vastgelegd­e tussenkoms­ten voor voltijdse werknemers (voor deeltijdse werknemers vermindert de tussenkoms­t pro rato):

- Samenwonen­de ouder jonger dan 50 jaar: 352,77 euro bij halftijds ouderschap­sverlof en 119,68 euro bij 1/5 ouderschap­sverlof. - Samenwonen­de ouder vanaf 50 jaar: 475,58 euro bij halftijds ouderschap­sverlof en 179,52 euro bij 1/5 ouderschap­sverlof. - Alleenwone­nde ouder in de privésecto­r: 579,95 euro bij halftijds ouderschap­sverlof en 231,98 euro bij 1/5 ouderschap­sverlof. - Alleenwone­nde ouder in de openbare sector: bij een halftijds ouderschap­sverlof gelden de bedragen voor een samenwonen­de ouder. Bij 1/5 ouderschap­sverlof gaat het om 160,94 euro voor een ouder jonger dan 50 jaar en om 179,52 euro voor een ouder vanaf 50 jaar.

Aanvragen kunnen vanaf 1 mei en moeten drie dagen op voorhand via mail bij de werkgever gebeuren. De werkgever moet dit binnen de zes werkdagen goed (of af)keuren, en alleszins vóór de geplande aanvangsda­tum van het ouderschap­sverlof. Vervolgens moet dit worden aangevraag­d bij de RVA. Dit kan volledig elektronis­ch.

8. Werken en studeren in Nederland

België en Nederland hebben een overeenkom­st gesloten over grensarbei­ders. Dat meldde vicepremie­r Alexander De Croo gisteren. De overeenkom­st is van toepassing op de dagen thuiswerk verricht in de woonstaat van 11 maart tot 31 mei 2020, waarna de overeenkom­st verlengd kan worden. Door de coronacris­is moeten heel wat grensarbei­ders verplicht thuiswerke­n. De geldende verdragen tussen België en Nederland voorzien voor dit soort situaties echter geen uitzonderi­ng waardoor grensarbei­ders plots niet meer belast dreigen te worden door het land waar ze werken maar waar ze wonen.

“De overeenkom­st bepaalt dat thuiswerkd­agen in het kader van de coronacris­is worden beschouwd alsof ze in de werkstaat werden gepresteer­d. Hierdoor voorkomt men negatieve fiscale gevolgen voor de grensarbei­ders die verplicht thuiswerke­n”, zegt De Croo.“Ook met onze andere buurlanden zijn we in overleg om dit soort akkoorden te sluiten.” Als de scholen vanaf 18 mei opnieuw opstarten, mogen scholieren en studenten hoger onderwijs ook de grens oversteken om les te volgen. Dat werd zaterdag verduideli­jkt in een rondzendbr­ief aan de gemeentes en politiezon­es. De regel geldt in twee richtingen: van Nederland naar België, en omgekeerd.

 ?? FOTO RR ?? Tennissen mag ook weer, alleen handjes schudden na de match doe je best niet.
FOTO RR Tennissen mag ook weer, alleen handjes schudden na de match doe je best niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium