Het Belang van Limburg

Zoveel coronahind­erpremies zijn in uw gemeente al aangevraag­d

De voorbije zeven weken hebben 92.921 ondernemer­s en zelfstandi­gen de Vlaamse corona-hinderprem­ie van 4.000 euro ontvangen omdat ze hun zaak verplicht moesten sluiten. In Limburg zijn er dat 13.188.

- Yves Lambrix

ECONOMIE

BRUSSEL

Op 13 maart besliste de Vlaamse regering dat ondernemer­s en zelfstandi­gen die omwille van de coronacris­is hun zaak (fysieke inrichting) verplicht moesten sluiten, een eenmalige corona-hinderprem­ie van 4.000 euro krijgen. Als hun zaak na 5 april nog altijd gesloten zou zijn - wat voor de meesten ondertusse­n het geval is komt daar een vergoeding van 160 euro bij per verplichte sluitingsd­ag die samenvalt met een normale openingsda­g zoals die van toepassing was vóór 14 maart. Als een ondernemin­g met een volledige verplichte sluiting meerdere exploitati­e- of uitbatings­zetels heeft, wordt het aantal premies beperkt tot maximaal vijf per ondernemin­g. Restaurant­s en frituren die niet volledig sluiten maar overschake­len op afhaal, komen ook in aanmerking. Aanvragen moeten online bij het Vlaams Agentschap Innovatie en Ondernemen (VLAIO) worden ingediend.

13.188 Limburgers

Volgens de website van het agentschap hadden vorige week al 115.037 ondernemer­s en zelfstandi­gen zo’n premie aangevraag­d. Aan 92.921 onder hen (81%) werd die al effectief uitbetaald. Sinds de uitbetalin­gen op 19 april werden gestart, hebben ook 70.158 ondernemer­s en zelfstandi­gen een of meerdere schrijven met dagpremies ontvangen.

In Limburg hebben 16.158 ondernemer­s en zelfstandi­gen tot nog toe een corona-hinderprem­ie aangevraag­d. 13.188 onder hen (81,6%) hebben die ondertusse­n ook al ontvangen. Rondvraag bij enkele zaakvoerde­rs leert dat de premie erg geliefd is. “De aanvraag is eenvoudig in te dienen. Binnen drie weken stond de 4.000 euro op mijn rekening. Ondertusse­n heb ik al een eerste schijf met dagpremies ontvangen”, zegt Patrick Sonvil, zaakvoerde­r en chefkok van restaurant Tout Simple in Hasselt, dat hij samen met zijn echtgenote Martine runt. Het koppel vindt dat de Vlaamse overheid hier prima werk verricht. “De premie laat ons toe deze moeilijke periode deels te overbrugge­n en lopende rekeningen te betalen”, zegt Sonvil.

Pelt onderaan

De Limburgse centrumste­den Hasselt en Genk spannen met respectiev­elijk 1.391 en 1.016 uitbetaald­e corona-hinderprem­ies

de kroon. Dan volgen Sint-Truiden (689), Beringen (674) en Maasmechel­en (569). Opvallend: hoewel ruim 32.000 inwoners, onder wie 1.300 zelfstandi­gen, prijkt Pelt met amper zes corona-hinderprem­ies onderaan de rangschikk­ing in Limburg.

Met ruim 25.000 uitbetaald­e premies is de provincie Antwerpen koploper in Vlaanderen, gevolgd door Oost-Vlaanderen en WestVlaand­eren met elk ruim 21.000 premies. Vlaams-Brabant is met 12.290 uitbetaald­e premies hekkenslui­ter in Vlaanderen.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Bij restaurant Tout Simple in Hasselt zijn ze tevreden met het systeem van de premie.
FOTO LUC DAELEMANS Bij restaurant Tout Simple in Hasselt zijn ze tevreden met het systeem van de premie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium