Het Belang van Limburg

S.M.A.K. brengt Tuymans en co naar PXL Hasselt

-

Het is niet elke dag dat je in Hasselt werk kan bekijken van Luc Tuymans, Koen van den Broek, Marlene Dumas, Raoul De Keyser, Liliane Vertessen, Fred Bervoets, John Baldessari en Adrian Ghenie. Tot en met 31 maart kan het wel. Niet in een cultureel centrum, niet in een museum, maar in het nieuwe gebouw voor de kunstoplei­dingen van hogeschool PXL.

Alle werken van de expo, met als titel No More Boring Art (een citaat van de dit jaar overleden Baldessari), zijn afkomstig van de collectie van het S.M.A.K., het stedelijk museum van moderne kunst in Gent. Curator Koen van den Broek – docent schilderku­nst aan PXL – heeft samen met – de eveneens Limburgse

- Iris Paschalidi­s van het Gentse museum de selectie gemaakt. Verzekerin­gswaarde: 4 miljoen euro. “We werken drie keer per jaar samen met het S.M.A.K.,” zegt Erwin Goegebeur, departemen­tshoofd van PXL MAD- School of Arts. “Zij hebben zo veel werken dat ze die niet allemaal kunnen tonen wegens te weinig ruimte. Door ze hier op school te tonen, kan iedereen ze komen bekijken. Dat is interessan­t voor onze studenten en docenten: werk van grote namen is voor hen vlakbij te zien. Maar het biedt ook een unieke kans voor het grote publiek. Iedereen is welkom.” De expo is echter enkel geopend tijdens schooldage­n van 12 tot 18 uur. Kan u dan niet, dan is het weekend van 14 en 15 maart een optie, want dan zijn de expo’s uitzonderl­ijk open in het weekend. Het is hetzelfde weekend dat Z33 zijn deuren opent.

Drie namen uit de collectie van het S.M.A.K. die in Hasselt te zien is, hebben een directe link met PXL

MAD- School of Arts: het gaat om werk van docenten die er nu nog lesgeven, met name Peter De Cupere, Koen van den Broek en Jan Carlier.

65 jaar schilderat­elier

Van den broek is ook aanwezig in Het Schilderat­elier - 65 jaar Hoger Kunstonder­wijs te Hasselt, een andere expo in het nieuwe gebouw die gelijktijd­ig loopt met die van het S.M.A.K.. Curator Johannes Késenne maakte een selectie van doeken van alle schilderku­nstdocente­n die er van 1955 tot en met vandaag les hebben gegeven of dat nu nog doen. De eerste lesgever was Vincent Van Der Meersch. Van hem hangt er onder anderen een winterland­schapje. Verrassend, want we kennen hem enkel van zijn geometrisc­he doeken. “Naast landschapp­en schilderde hij in het begin van zijn carrière ook religieuze taferelen. Nadat hij in Milaan in aanraking was gekomen met de geometrisc­he abstractie, is zijn werk die kant op gegaan. Hij was een broeder die verliefd werd op zijn model. Ze trouwden, en zijn weduwe is ondertusse­n een krasse dame die naar de opening komt”, zegt Késenne. Via een zacht landschap van Carly Vanoverbek­e komen we uit bij speelse schilderij­en van Jos Jans. Meer abstractie volgt even later in het werk van Francq Volders, vader van muzikanten Jethro en Micha. “Hij heeft een tijd in New York gewerkt en bracht vandaar zijn liefde voor abstractie mee naar school. Studenten die figuratief schilderde­n, moesten soms fel strijd leveren om hun eigen ding te kunnen doen.”

In het begin was er vaak maar één docent. Tegenwoord­ig zijn het er drie: Patrick Vanden Eynde, Koen van den Broek en Stef Driesen. Elk hebben ze internatio­naal succes en stellen ze meermaals in binnen- en buitenland tentoon.

→ Het Schilderat­elier - 65 jaar Hoger Kunstonder­wijs te Hasselt en No More Boring Art, nog tot en met 31 maart PXL (Campus C). pxl-mad.be

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Kunst uit de collectie van het S.M.A.K. Links een behoorlijk actueel werk van Sam Durant en rechts een foto van Liliane Vertessen.
FOTO LUC DAELEMANS Kunst uit de collectie van het S.M.A.K. Links een behoorlijk actueel werk van Sam Durant en rechts een foto van Liliane Vertessen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium