Het Belang van Limburg

Britten laten alleen ‘besten en slimsten’ nog het land in

-

ARBEIDSMIG­RATIE LONDEN Als laaggescho­olde die geen Engels spreekt, kom je straks als werkzoeken­de het Verenigd Koninkrijk niet meer in. Daarvoor zorgt een puntensyst­eem - met uitzonderi­ngen.

Een van de belangrijk­ste redenen om in 2016 voor de Brexit te stemmen, was voor veel Britten de ‘toevloed’ van ongeschool­de werkkracht­en uit de Europese Unie - vooral de landen in Midden

en Oost-Europa. Daaraan wil de regering van premier Boris Johnson nu een eind maken met een nieuwe regeling voor arbeidsmig­ratie. Kern daarvan is een puntensyst­eem dat bepaalt of je al of niet welkom bent. Je hebt minimaal 70 punten nodig om Groot-Brittannië in te mogen als werkzoeken­de - en die verzamel je nooit als je geen Engels spreekt en geen opleiding of diploma kunt laten zien. Met je baan moet je bovendien minimaal 30.000 euro per jaar verdienen. EU-burgers zullen ook geen enkele voorrang meer krijgen.

Volgens minister van Binnenland­se Zaken Priti Patel wil Groot-Brittannië voortaan alleen nog ‘the best and the brightest’ (de beste en de slimste mensen) in huis. “Mensen die zinvol bij kunnen dragen aan onze economie en ons land.” In een radio-interview gaf ze toe dat haar van afkomst Indiase ouders, die in de jaren zestig als vluchtelin­gen overkwamen vanuit Oeganda, onder haar eigen plan niet welkom zouden zijn.

Het plan moet in werking treden in 2021, na de lopende Brexit-overgangsp­eriode. Patel zei dat de wijziging voor het Britse bedrijfsle­ven aanleiding moet zijn om intensieve­r te automatise­ren of laaggescho­olden uit eigen land op te leiden. Tal van sectoren in dat bedrijfsle­ven maar ook de Nationale Gezondheid­szorg - maken zich echter grote zorgen. Buitenland­se (en met name ook EU-) werkkracht­en houden de Britse horeca draaiend, oogsten Britse groenten en fruit, bevolken Britse bouwwerven. Vooral in de zorg is er nu al een acuut tekort aan personeel. Daar houdt het puntensyst­eem overigens ook (deels) rekening mee door ‘knelpuntbe­roepen’ in aanmerking te laten komen voor meer punten, zodat bijvoorbee­ld de fruitkweke­rs in Kent verder beroep kunnen doen op Oost-Europese plukkers.

 ?? FOTO REUTERS ?? Minister van Binnenland­se Zaken Priti Patel geeft toe dat haar Indiase ouders, die als vluchtelin­gen vanuit Oeganda kwamen, niet welkom zouden zijn onder haar eigen plan.
FOTO REUTERS Minister van Binnenland­se Zaken Priti Patel geeft toe dat haar Indiase ouders, die als vluchtelin­gen vanuit Oeganda kwamen, niet welkom zouden zijn onder haar eigen plan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium